Τηλεόραση Ραδιόφωνο
5υ

«Το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 21 Αυγούστου 2023 σχετικά με την κατασκευή του δρόμου Άρσους – Πύλας στο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (TRNC) είναι εντελώς διαχωρισμένο από την πραγματικότητα στο έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Συμπληρώνει ότι, «αντί να συμβάλει θετικά στο ζήτημα, η δήλωση καθιστά τη διαδικασία πιο δύσκολη. Η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε για τα γεγονότα της 18ης Αυγούστου παραμορφώνει τα γεγονότα και αντικατοπτρίζει λανθασμένα αυτό που συνέβη. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ για το θέμα αυτό».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Η κατασκευή του δρόμου Άρσους – Πύλας είναι ένα ανθρωπιστικό έργο που στοχεύει στο να διευκολύνει την άμεση πρόσβαση των πολιτών της ΤΔΒΚ ((όπως αποκαλούν τα κατεχόμενα)  . Η ειδοποίηση σχετικά με το οδικό έργο έγινε πολύ νωρίτερα. Ως εκ τούτου, η σωματική επέμβαση στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) στις εργασίες οδοποιίας ήταν η αιτία της έντασης. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το σημείο τονίστηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του «Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ» και του Υπουργείου μας.

Στις 18 Αυγούστου η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά παράβαση της εδαφικής ακεραιότητας της «ΤΔΒΚ», επιχείρησε άδικα να αποτρέψει το οδικό έργο, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό της όσο και όλους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην οδοποιία. Λυπούμαστε που τέσσερα μέλη του προσωπικού της UNFICYP και οκτώ πολίτες της «ΤΔΒΚ» τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της ανεύθυνης συμπεριφοράς της UNFICYP και τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Η UNFICYP αναπτύχθηκε στο νησί της Κύπρου το 1964, λίγο αφότου οι Ελληνοκύπριοι κατέλαβαν το εταιρικό κράτος το 1963 και προκάλεσαν το Κυπριακό πρόβλημα. Υποθέτουμε ότι η έκκληση στη δήλωση Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών» απευθύνεται και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία με τα χρόνια κατασκεύασε τον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας-Αγίας Νάπας που περνάει από τ/κ χώρους, τον δρόμο Πύλας-Ορόκλινης που περνά επίσης από τη νεκρή ζώνη, το πανεπιστημιακό κτίριο στην Πύλα και πολλές άλλες κατασκευές που παραβιάζουν τη νεκρή ζώνη.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει τις δύο πλευρές στο νησί ισότιμα ​​και να ενεργεί αμερόληπτα. Δυστυχώς, εξελίξεις όπως το περιστατικό της 18ης Αυγούστου δείχνουν ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ χάνει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων και γίνεται μέρος του προβλήματος στην Κύπρο. Είναι καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποτρέψει αυτή την τάση και να διασφαλίσει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα επιδείξει την αμεροληψία που αναμένεται από τις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.