Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερ

Η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι στη διακριτική ευχέρεια του τουρκικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Στοκχόλμη πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Πέρα από την αναβλητικότητα στην επικύρωση της ένταξής της στη Συμμαχία, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας και της Ουγγαρίας να επικυρώσουν την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεταμένη κατάσταση ασφαλείας από περιστατικά βεβήλωσης αντιτύπων του Κορανίου στη σουηδική επικράτεια. Τα περιστατικά αυτά έχουν προκαλέσει τριβές της Στοκχόλμης με πολλές αραβικές χώρες.

"Πρώτα και κύρια, η Σουηδία πρέπει να προστατεύσει τους δρόμους της Στοκχόλμης. Δεν πρέπει να προσβληθούν αν η Σουηδία συνεχίσει να μην κάνει κάτι για αυτό που συμβαίνει στους δρόμους της Στοκχόλμης και συνεχίζονται οι επιθέσεις στις ιερές αξίες μας", είπε ο Ερντογάν.

Η Σουηδία, μαζί με τη Φινλανδία, ζήτησαν τον Μάιο του 2022 να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εγκαταλείποντας μια πολιτική ουδετερότητας που τηρούσαν επί δεκαετίες.

Η Άγκυρα ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας, όχι όμως και της Σουηδίας, την οποία κατηγορεί ότι προσφέρει καταφύγιο σε πρόσωπα που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Για να κατευναστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας ένα μνημόνιο υπεγράφη με τη Στοκχόλμη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022 στη Μαδρίτη. Συχνά η Άγκυρα υποστηρίζει πως η σκανδιναβική χώρα δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας αυτής.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους, ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: protothema.gr