Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητ

Η τ/κ πλευρά πρέπει επιτέλους να συναινέσει στη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου για ανθρωπιστικούς λόγους, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Δήμαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς.

Με αφορμή δηλώσεις Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες «η κατασκευή του δρόμου Αρσους – Πύλας είναι ανθρωπιστικό έργο», ο Δήμαρχος καλεί την Κυβέρνηση και τον ΠτΔ να εκμεταλλευθούν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, να θέσουν εκ νέου επιτακτικά το θέμα και να ζητήσουν την άμεση διάνοιξη της διόδου Πυροΐου.

Η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, είπε ο Δήμαρχος «είναι το πραγματικά ανθρωπιστικό θέμα και η μη διάνοιξή της για 50 σχεδόν χρόνια ταλαιπωρεί την Αθηένου και μια μεγάλη περιοχή της νοτιοδυτικής Κύπρου, δημιουργώντας πάρα πολλά προβλήματα στους κατοίκους. Από το 1974 ο Δήμος Αθηένου έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά και ενώ με τη διάνοιξη της διόδου Αθηένου- Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 8 ως 10 λεπτά, σήμερα χρειάζονται 45 ως 60 λεπτά».

Αυτό συνέχισε «συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και πιο πολύ χρόνο από και προς Λευκωσία. Επίσης οι σπουδαστές της Αθηένου αναγκάζονται να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα Πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονται να πληρώνουν αυτά τα ενοίκια». 

Στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου αναφέρει ακόμα ότι «με τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, αφού οι κάτοικοι της νότιας και ανατολικής ελεύθερης περιοχής της Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτό τον δρόμο, αποσυμφορώντας την υφιστάμενη είσοδο της Λευκωσίας. Επίσης δεν θα κινδυνεύουν ζωές κατοίκων που μεταφέρονται με νοσοκομειακά οχήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σε 45 ως 60 λεπτά, αντί σε 8 ως 10 λεπτά μέσω της διόδου Πυροΐου».  

Σύμφωνα με τον κ. Καρεκλά, «ανθρωπιστικό είναι και το θέμα για τους κατοίκους του τ/κ χωριού Λουρουτζίνα, που κινδυνεύουν οι ζωές τους από τον χρόνο που χρειάζονται να μεταβούν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ με τη διάνοιξη της διόδου θα έχουν και αυτοί την εύκολη και σύντομη πρόσβαση. Παράλληλα, Τ/κ που επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές από τη Λευκωσία και καταλήγουν στο τ/κ χωριό Λουρουτζίνα χωρίς διέξοδο και αναγκάζονται να επιστρέψουν πίσω, θα μπορούν εύκολα να συνεχίζουν το ταξίδι τους και να μην υφίστανται την ταλαιπωρία».

Ο Δήμαρχος Αθηένου αναφέρει ακόμα ότι «για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει η τ/κ πλευρά, σ’ αυτό το ανθρωπιστικό θέμα να συνεργαστεί και επιτέλους να συναινέσει στη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου».

Παράλληλα, καλεί την «Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να εκμεταλλευτούν τις δηλώσεις των Τ/κ αξιωματούχων, να θέσουν επιτακτικά το θέμα και να ζητήσουν την άμεση διάνοιξη της διόδου Πυροΐου».