Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρκικα πλοια

Αεροπορική επίδειξη ισχύος πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά, τα οποία  συμμετείχαν σε γυμνάσια νοτίως της Κύπρου και εντός του FIR Λευκωσίας, χωρίς φυσικά να αιτηθούν την έκδοση των απαιτούμενων οδηγιών προς αεροναυτιλομένους από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας μάλιστα, το απόγευμα ανέβασε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εικόνες από την άσκηση.

Στο μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο, αναφέρεται ότι: «Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου, στα νότια της νήσου Κύπρου, με τη συμμετοχή των μαχητικών μας και αεροσκαφών υποστήριξης, τα οποία απογειώθηκαν από διάφορες βάσεις της Διοίκησης της Αεροπορίας μας».

Ευδιάκριτη είναι και η παρουσία πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου όπου έριξε άγκυρα τα δυο προηγούμενα εικοσιτετράωρα το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han.

Πέριξ του γεωτρύπανου πλέουν μια φρεγάτα, μια πυραυλάκατος και ένα υποβρύχιο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.    

Η αυξημένη παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων, προκαλεί εντύπωση αφού η περιοχή της γεώτρησης είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κοντά στα όρια με τις αντίστοιχες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Την έντονη τουρκική αντίδραση προκάλεσε η έκδοση αντι- Navtex από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας για τη γεώτρηση του Abdulhamid Han.

Η Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού με δική της οδηγία, αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως αναφέρεται στην αντί Navtex του ΚΣΕΔ, δεν υφίσταται ως κράτος.

Σύμφωνα με την Υδρογραφική Εταιρεία Τουρκίας, «επομένως η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν αποτελεί οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της ελληνοκυπριακής διοίκησης, ούτε και προκαταλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, που πηγάζουν από τη συνθήκη του 1960. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων απαιτήσεων της ελληνοκυπριακής διοίκησης μέσω του Κέντρου της Λάρνακας είναι άκυρες και δε θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία».