Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ecowas

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά δήλωσε χθες (11/08) ότι οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) άναψαν νωρίτερα σήμερα το πράσινο φως για «να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν» στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί κατέλαβαν με πραξικόπημα την εξουσία πριν από δύο εβδομάδες.

Μετά την επιστροφή του στο Αμπιτζάν από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της ECOWAS (ή CEDEAO), ο ιβοριανός πρόεδρος είπε πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω συσκέψεις για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας όμως ότι «οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να ξεκινήσει η (στρατιωτική) επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν».

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στην Αμπούτζα, υπογραμμίζεται ότι οι ηγέτες της ECOWAS ζήτησαν την «άμεση ενεργοποίηση της Δύναμης Επιφυλακής».

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των χωρών-μελών της ECOWAS επεξεργάστηκαν σχέδια για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, τα οποία συζητήθηκαν στη σημερινή σύνοδο.

Η χούντα του Νίγηρα αγνόησε το τελεσίγραφο που της είχε δώσει η ECOWAS για την αποκατάσταση του εκλεγμένου προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ μέχρι τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου. Επιπλέον, έκλεισε τον εναέριο χώρο και προειδοποίησε ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα απέναντι σε ξένες επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το «έργο» της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Πέμπτη πως η χώρα του υποστηρίζει τη δράση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) όσον αφορά τον Νίγηρα, χωρίς πάντως να εγκρίνει ρητώς την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης που αποφασίστηκε στη χθεσινή συνοδό της στην Αμπούτζα.

Ο περιφερειακός οργανισμός «διαδραματίζει κεφαλαιώδη ρόλο» αξιώνοντας «την επάνοδο στη συνταγματική τάξη» και «υποστηρίζουμε τον ηγετικό ρόλο και το έργο του» στην κρίση αυτή, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως η χρήση στρατιωτικής ισχύος πρέπει να αποτελέσει μέσο της υστάτης προσφυγής και ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης της κρίσης παραμένει η διπλωματία.

Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε εξάλλου για άλλη μια φορά την ανησυχία του για την υγεία του ανατραπέντα προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ, με τον οποίο έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά πάνω από δέκα φορές αφότου έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

«Πλήρης στήριξη» της Γαλλίας στη CEDEAO όσον αφορά τη στρατιωτική επιλογή

Η διπλωματία της Γαλλίας εξέφρασε χθες Πέμπτη το βράδυ την απόλυτη υποστήριξή της στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής αν και υπήρξε ταυτόχρονα η διαβεβαίωση πως θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης με διπλωματικά, ειρηνικά μέσα.

Το Παρίσι υποστηρίζει «το σύνολο των συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου» της CEDEAO στην Αμπούτζα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για την ανάπτυξη «δύναμης επιφυλακής», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Κε ντ’ Ορσέ.

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για να απελευθερωθεί ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ, που κρατείται μαζί με τη σύζυγό του και τον γιο τους, και να αποκατασταθεί στην εξουσία αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί σύντομα.

Το Παρίσι έλεγε εξαρχής πως η στρατιωτική επιλογή όφειλε να παραμείνει στο τραπέζι από την 26η Ιουλίου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στη CEDEAO. Στο Παρίσι αφήνεται να εννοηθεί πως η πιθανότητα μελετάται.

Πηγή: Πρώτο Θέμα & ΑΠΕ-ΜΠΕ