Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Οι διπλωματικές προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα συνεχιστούν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των ηρώων του Δήμου Γεροσκήπου, στην Πάφο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς είπε ότι «η κοινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ερσίν Τατάρ στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ προχθές ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα που έστελνε και ένα ανθρωπιστικό μήνυμα: να διακριβωθούν οι τύχες όλων των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε πρόσκληση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη όπως πραγματοποιηθεί και μια κοινή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο. 

Θα συνεχίσουν οι διπλωματικές προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εξωτερικών, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Αυτή τη στιγμή, η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να προσφέρει, μπορεί να συνδράμει σημαντικά στις προσπάθειες των ΗΕ και ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς των ΗΕ θα έχει, επίσης, μια υψηλή προστιθέμενη αξία. 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχίσει, το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό και ως Κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέχρι να καταστεί εφικτή η βιώσιμη, η ειρηνική, η οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου». 

Κληθείς να αναφερθεί στην αυριανή επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη Τετάρτη, δυστυχώς λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που δοκιμάζουν την Ελλάδα και ακόμη μαίνονται, έπρεπε να αναβληθεί. Αύριο, τελικά, μεταβαίνει στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μετά την επανεκλογή του. 

Η επίσκεψη, πέραν του εθιμοτυπικού χαρακτήρα έχει και ουσιαστική πτυχή. Θα δοθεί η ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αθήνα και Λευκωσία, να συντονίσουν περαιτέρω τις ενέργειες τους για το επόμενο διάστημα, να εντατικοποιήσουν τις διπλωματικές τους επαφές, ενόψει και του Σεπτεμβρίου που θα γίνει η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».