Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κιμ γιονκ ουν σεργκει σοιγκου

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε χθες στην Πιονγκ-Γιανγκ με το Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και συζήτησαν θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, όπως ενημέρωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA της ασιατικής χώρας. «Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και αξιολογήσεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πεδίο της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και της εθνικής άμυνας, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν τη βαθιά φιλία που ενώνει τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας με τη Ρωσία» συνεχίζει το πρακτορείο.

Η ρωσική αποστολή με επικεφαλής τον Σοϊγκού βρίσκεται στη βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα για να παραστεί, μαζί με Κινέζους απεσταλμένους, στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τον πόλεμο της Κορέας (1950-53), που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του καθεστώτος Κιμ.

Περιοριζόμενο σε γενικόλογες αναφορές, το KCNA προσθέτει ότι τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τη μακρά στρατηγική τους σχέση και να ανταποκρίνονται από κοινού στις ταχείες μεταβολές του περιβάλλοντος περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας. Ωστόσο, δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι πιθανό να συζητήθηκε και το ενδεχόμενο προμηθειών στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Εκτός από την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων, ο Σεργκέι Σοϊγκού παρέδωσε στο Βορειοκορεάτη ηγέτη και μια επιστολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η άφιξη της ρωσικής αποστολής την Τρίτη αποτελεί την πρώτη επίσκεψη ξένης αποστολής στην Πιονγκ-Γιάνγκ, μαζί με την κινέζικη, από τις αρχές του 2020, λόγω των αυστηρών περιορισμών που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η έλευση της πανδημίας του covid στη χώρα και ασφαλώς υπογραμμίζει συμβολικά την εγγύτητα του καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ουν με τη Μόσχα και το Πεκίνο.