Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μιχάλης Γιωργάλλας

Είναι μία ιστορική μέρα για την Εθνική Φρουρά και για την Κύπρο, είπε στα νέα του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας θέλοντας να σχολιάσει την υπογραφεί της δήλωσης ένταξης της ΕΦ στο  State Partnership Program του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με συνεργάτη την Εθνοφρουρά της Πολιτείας New Jersey.

Ο κ. Γιωργάλλας συμπλήρωσε ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη που θα ωφελήσει την αμυντική θωράκιση της Κύπρου αλλά παράλληλα θα επεκτείνει την αποτρεπτική ισχύ της ΕΦ απέναντι σε όποιες επιβουλές.

«Η συμφωνία προνοεί τη συνεργασία της ΕΦ με την εθνοφρουρά του New Jersey σε διάφορες ενότητες που έχουν συμφωνηθεί και έχουν στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών. Επίσης προνοεί την πρόσβαση της ΕΦ σε τεχνολογίες του αμερικάνικου στρατού. Την ίδια ώρα, ο αμερικάνικος στρατός δύναται να έχει πρόσβαση σε δραστηριότητες ή δυνατότητες της ΕΦ με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε, δίδει αξία στην Εθνική Φρουρά. Η συνεργασία, όπως ανέφερε ο Υπουργός, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης που σκοπό έχουν να αναδείξουν την γεωπολιτική αξία της Κύπρου ως σταθερός και αξιόπιστος εταίρος.

«Στη συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Μετά από ερώτηση της Χρυστάλας Βιλάνου σχετικά με τη δήλωση του Ρόμπερτ Μενέντεζ που επιθυμεί να παρατείνει στα 3 έτη την ανανέωση της άρσης του εμπάργκο για πώληση όπλων στην Κύπρο, ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε πως είναι μια δήλωση που μας αφήνει ικανοποιημένους, ευχαριστώντας παράλληλα τον πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

«Από την αρχή της εβδομάδας που βρισκόμαστε εδώ, το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα από τα ζητήματα που θέλαμε να αναδείξουμε.

Είναι κομμάτι της απόδειξης ότι η Κύπρος είναι αξιόπιστη και μπορούν να την εμπιστεύονται».