Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Ολλανδίας ήρε τους περιορισμούς στις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχωρώντας με την κίνηση αυτή σε μια συνθήκη όπλων Γαλλίας-Γερμανίας-Ισπανίας.

Οι περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι τώρα βασίζονταν στην πολιτική του «τεκμηρίου άρνησης» (presumption of denial) που σήμαινε ότι δεν χορηγούνταν άδειες για εξαγωγές όπλων στις τρεις εν λόγω χώρες, εκτός αν αποδεικνυόταν «χωρίς καμία αμφιβολία» ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιούνταν σε πολέμους στη βόρεια Συρία ή την Υεμένη.

Σε μια επιστολή προς το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση τόνισε ότι χρειάζεται να καταργήσει την πολιτική αυτή, καθώς θέλει να ενταχθεί στη γαλλο-γερμανο-ισπανική συνθήκη, η οποία ρυθμίζει τις εξαγωγές όπλων ακολουθώντας τα κριτήρια εξαγωγής όπλων της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Καμία από τις χώρες της (δυνητικής) συνθήκης δεν εφαρμόζει την πολιτική του «τεκμηρίου άρνησης» καθώς οι εταίροι της συνθήκης εμπιστεύονται ο ένας τις αξιολογήσεις ελέγχου των εξαγωγών του άλλου, συμπλήρωσε η Κυβέρνηση στην επιστολή της.