Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπρος ευρωπαικη ενωση

Μήνυμα στην Τουρκία για το μέλλον των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ενώ με γραπτή δήλωση, η πρόεδρος του Ευρωπϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρει ότι το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.  Τις αδιάλλακτες θέσεις του για αναγνώριση του ψευδοκράτους επαναλάμβανε, την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Άγκυρας, χαρακτήρισε τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε δηλώσεις, χθες βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων  στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε το ενδιαφέρον της Άγκυρας για επανεξέταση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης και απελευθέρωσης της βίζας, καθώς και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα για την Τουρκία, τα οποία θα ήθελε να εγείρει στο κοντινό μέλλον, αλλά ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα υπάρχουν σοβαρές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση των συμφωνιών που ήδη έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

Το κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα λέει η Μετσόλα

Με γραπτή δήλωση στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.

«Η διαίρεση ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν είναι μόνο θέμα που αφορά την Κύπρο, αλλά Ευρωπαϊκό θέμα. Από τότε που έγινε η ένταξη της στην ΕΕ το 2004, η Κύπρος είναι σήμερα μια πιο ασφαλής χώρα ακριβώς επειδή είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας».

Δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ

Λάβρος κατά της Τουρκίας, παρουσιάστηκε, για άλλη μία φορά, ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την μαύρη επέτειο συμπλήρωσης 49 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής σε ανακοίνωση χαρακτηρίζει προσβολή για το διεθνές δίκαιο τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, την οποία καλεί άμεσα να αποσύρει τα στρατεύματα της και να επιτρέψει την επανένωση του νησιού.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη συνεχιζόμενη επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της προκλητικής δράσης στην Αμμόχωστο. […] Επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και για λύση με ένα κράτος, που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Επιπλέον επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου και για την άμυνά της και θα συνεχίσω να προωθώ νομοθεσία για την ανάπτυξη των στρατιωτικών μας δεσμών».

Αδιάλλακτος ο Ερντογάν στις δηλώσεις του στα κατεχόμενα

Στο ίδιο μοτίβο των χθεσινών δημόσιων αναφορών του στα κατεχόμενα, κινήθηκε και η ενημέρωση που συνηθίζει να κάνει εν πτήσει σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Στο αεροπλάνο της επιστροφής στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους άρχισε να αποδίδει καρπούς.  

«Με το έργο που κάναμε, η «τδβκ» έχει πλέον πάρει τη θέση της ως μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Τώρα είναι προσκεκλημένη και συμμετέχει στις συναντήσεις του Οργανισμού. Εργαζόμαστε για το τι μπορεί να γίνει με τη διάδοση αυτού από τον τουρκικό κόσμο σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στην Άγκυρα θα βρεθεί στις 28 Ιουλίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νεντανιάχου, σε μια προσπάθεια για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων που κυρίως επιχειρείται από πλευράς Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι δυο μέρες προηγουμένως ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Λευκωσία για την τριμερή συνάντηση κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ.