Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γιώργος Γεραπετρίτης

Η πλήρης συμμετοχή της Κύπρου στην εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ είναι «απαρέγκλιτος όρος», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως με τον κ. Στόλτενμπεργκ αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εστιάζει περισσότερο την προσοχή του και στις εξελίξεις στην περιοχή της Νότιας Γειτονίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκα στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι απαρέγκλιτος όρος είναι η πλήρης συμμετοχή της Κύπρου στη συνεργασία αυτή» ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της σημερινής επετείου.  

Όπως ανέφερε επίσης ο κ. Γεραπετρίτης, θέμα συζήτησης με τον κ. Στόλτενμπεργκ ήταν και οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους. Όπως είπε, τόνισε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τη σημασία όπως «κατά τη λήψη αποφάσεων για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού προς κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, να εξασφαλίζεται ότι νατοϊκοί εξοπλισμοί δεν χρησιμοποιούνται κατά νατοϊκών συμμάχων».

«Επεσήμανα, ιδιαίτερα, την ανάγκη τήρησης, κατά τη λήψη των αποφάσεων στο ΝΑΤΟ, μιας ισορροπημένης προσέγγισης που να λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες όλων των συμμάχων» πρόσθεσε.

Στην ατζέντα βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη ταχείας αποκλιμάκωσης της τεταμένης κατάστασης στο Κόσοβο και ενίσχυσης του ρόλου της EULEX» σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.