Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Την πλήρη υποστήριξη του εξέφρασε, με δήλωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, το Συμβούλιο Ασφαλείας, για την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό. Τα μέλη του ΣΑ χαιρέτησαν τη συνεχιζόμενη προσωπική δέσμευση του Γενικού Γραμματέα και της ομάδας του και επανέλαβαν την υποστήριξη στην πρότασή του για απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών να ηγηθεί περαιτέρω δέσμευσης το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τόνισαν τη σημασία του πλήρους σεβασμού της εντολής της και της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενθαρρύνουν την ανανέωση της δέσμευσης στο νησί μετά τις πρόσφατες εκλογές και προτρέπουν και τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας απτά βήματα και εφαρμόζοντας άλλες χειρονομίες καλής θέλησης για την προώθηση ευνοϊκού κλίματος.

Επανέλαβαν τη σημασία της διαφάνειας, της ευελιξίας και του συμβιβασμού από τις πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση και τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που παραβιάζουν το στρατιωτικό status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή καταπάτησης στη νεκρή ζώνη, και σημείωσαν ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση.