Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Ευήκωα ώτα βρήκαν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι θέσεις της Λευκωσίας για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, όπως τις μετέφερε στις επαφές που είχε το προηγούμενο 24ωρο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο υπουργός εξωτερικών, με κορωνίδα τη συνάντηση που είχε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ώρα Κύπρου, με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.  

Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Κόμπος εξήγησε την πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επιστροφής στις διαπραγματεύσεις, και τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, ενώ σημείωσε επίσης και την σημασία διορισμού, από τον γενικό γραμματέα, προσωπικού απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Ο ΓΓ των ΗΕ αυτό που μπορούμε να πούμε και αυτό που ο ίδιος ο ΥΠΕΞ έχει πει: κατανοεί πλήρως κατανοεί πλήρως τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας μας και επανέλαβε και ο ίδιος τη δική του βούληση για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ενώ και στην ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών που ακολούθησε της συνάντησης, σημειώνεται ότι αυτή διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό και παραγωγικό κλίμα.

Υπουργείο Εξωτερικών

«Ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη βούληση της πλευράς μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημειώθηκε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών».

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης διμερείς επαφές με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα αρμόδια για Νομικές Υποθέσεις Ρόζμαρι Ντι Κάρλο και τον αναπληρωτή γραμματέα Ζαν Πιέρ Λακρουά και τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Κρίνφιλντ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ξεκαθάρισμα του σκηνικού για τις προθέσεις και τα επόμενα βήματα του γενικού γραμματέα αναμένεται τον Σεπτέμβριο, όταν ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει την ευκαιρία για δια ζώσης επαφές με τις εμπλεκόμενες πλευρές, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Η προσοχή στο Βίλνιους

Η προσοχή επικεντρώνεται και στα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ώρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και το άνοιγμα που επιχείρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συζητήσεις που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών μελών, καθώς και στην συνάντηση το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιούργησαν έστω και ψήγματα αισιοδοξίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος δεν εμφανίστηκε εκ προοιμίου κάθετα αρνητικός.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται σήμερα ή αύριο να έχει επικοινωνία και με τον κ. Μακρόν και με τον κ. Σολτς και βεβαίως και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

Ο ίδιος απαράλλακτος Τατάρ

Οι πρωτοβουλίες της Λευκωσίας για την εκ νέου ενεργοποίηση των Ηνωμένων Εθνών και για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζουν να προκαλούν δυσαρέσκεια στον Ερσίν Τατάρ.

Την ώρα που ο ίδιος χαρακτήρισε εξαντλημένο μοντέλο τη λύση ομοσπονδίας, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη τον οποίο κατηγόρησε ως απορριπτικό.

Ερσίν Τατάρ

«Δυστυχώς, ο Ε/κ ηγέτης συνεχίζει τις προσπάθειές του να δημιουργήσει εντυπώσεις και εικόνα. Ο κ. Χριστοδουλίδης αφενός παρεμβαίνει στους μηχανισμούς που λειτουργούν μεταξύ των δύο πλευρών για πολιτικούς σκοπούς, διαταράσσοντας το έργο τους, αφετέρου προσπαθεί να φανεί καλός στη διεθνή κοινότητα με κενή ρητορική».

Κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να παύσει την αναζήτηση συμμάχων στο εξωτερικό και την προσπάθεια να προσελκύσει τρίτους στο Κυπριακό.