Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ο

Υπάρχει θετική ανταπόκριση στην προσπάθεια μας στο Κυπριακό και  βλέπουν όλοι την προστιθέμενη αξία μέσα από τη δική μας πρόταση, ενώ βλέπουμε εξελίξεις στη βάση της δικής μας πρωτοβουλίας, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις τους τους δημοσιογράφος, προσερχόμενος στην τελετή απονομής των Βραβείων ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτή είναι εβδομάδα εξελίξεων στο Κυπριακό με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, και ερωτηθείς τι αναμένει, είπε ότι «μίλησα σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενόψει της μετάβασης του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Έχουμε πολύ συγκεκριμένα μιλήσει για το πώς θα μεταφερθούν κάποια μηνύματα, ειδικότερα στο περιθώριο της Συνόδου, όπου θα γίνουν συναντήσεις. Παρόμοια μηνύματα και ανταλλαγή απόψεων υπήρξε και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ενημερώθηκα πριν λίγο από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις μέχρι στιγμής επαφές και ο στόχος είναι ο συγχρονισμός αυτών των ενεργειών που θα οδηγήσουν σε ένα και μόνο αποτέλεσμα που είναι ο στόχος μας: η επανέναρξη των συνομιλιών και η επίλυση του Κυπριακού.

Υπάρχει, και θέλω να το σημειώσω, θετική ανταπόκριση στην προσπάθεια μας, βλέπουν όλοι την προστιθέμενη αξία μέσα από τη δική μας πρόταση, βλέπουμε εξελίξεις στη βάση της δικής μας πρωτοβουλίας, απλά, επαναλαμβάνω, εκείνο που θέλουμε και για εκείνο που θα εργαστούμε μέχρι την τελευταία στιγμή είναι να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ που θα γίνει στην Κύπρο, να αναμένουμε παρουσία και από πλευράς ΗΠΑ σε ανώτατο επίπεδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σε αυτή τη φάση, να σας πω ότι, εντός Ιουλίου θα χαρώ να υποδεχθώ στην Κύπρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και για τριμερή συνάντηση, αλλά και για διμερείς συναντήσεις. Μάλιστα θα είναι ένα διήμερο, υπάρχουν ημερομηνίες, να αναμένουμε ακόμη λίγο για να τις δημοσιοποιήσουμε, και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ακριβώς η παρουσία των ΗΠΑ, που ο στόχος είναι να τη δούμε για πρώτη φορά επί δικής μας διακυβέρνησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ».

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε το απόγευμα με βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων για το θέμα των εκποιήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ερωτηθείς αν τους έχει πείσει, είπε ότι «η συνάντηση δεν ήταν για να πείσω κάποιον ούτε για να με πείσουν. Γίνεται μια συζήτηση, παρέθεσα τα επιχειρήματα μου, ολοκληρωμένες προτάσεις από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, και σε τι αποσκοπούμε. Από τη μια, ναι, (αποσκοπούμε) στο να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά την ίδια στιγμή την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία και την προτεραιότητα, είμαι σίγουρος ότι όλοι την αντιλαμβάνονται, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε η συζήτηση, η οποία συνεχίζεται και ενδεχομένως να συνεχιστεί».

Καλεί όλους να δουν τοποθέτηση Κομισιόν για καύσιμα από Κατεχόμενα

Ερωτηθείς για το θέμα των καυσίμων από τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυβέρνηση εφαρμόζει τον κανονισμό, όπως προβλέπεται από την ΕΕ και η ΕΕ σήμερα, όπως τοποθετήθηκε, λέει για όταν γίνεται αυτή η χρήση περιστασιακά. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένας κανονισμός για τον οποίον και η Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνεί και εμείς τηρούμε, εφαρμόζουμε αυτό τον κανονισμό. Συμφωνώ με την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δείτε τι λέει. Για αξιοποίηση περιστασιακά. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται εμπορικού χαρακτήρα, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και πολλά άλλα προβλήματα».

Ερωτηθείς είπε ότι «όταν υπάρχουν καταγγελίες πρέπει να διερευνώνται. Όταν κάποιοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν για εμπορικούς σκοπούς, ξεφεύγουν του πλαισίου του κανονισμού και θα πρέπει να εξετάζονται φυσικά. Η δήλωση της Επιτροπής ως έγινε σήμερα, και προτρέπω όλους να τη δουν, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».