Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φς

Σε ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, η οποία παρουσιάζεται στην παρούσα συγκυρία με την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη βάση της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, και τις προσπάθειες του ΟΗΕ, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κατά τη συνάντηση τους, το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Γεραπετρίτη, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων «θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κοινοί στόχοι, κοινές επιδιώξεις. Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή».

Επεσήμανε ακόμη ότι οι δύο χώρες διακρίνονται «από εξωστρέφεια στην εξωτερική τους πολιτική, και είναι χώρες που δίδουν λύσεις σε προβλήματα αντί να τα δημιουργούν μέσα από τη συμπεριφορά τους».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την απόφαση του φίλου Πρωθυπουργού να σας αναθέσει καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών. Είμαι σίγουρος θα ανταποκριθείτε με μεγάλη επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη την όλη διαδρομή σας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη.

Από την πλευρά του ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ότι «είναι πράγματι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε. Η συγκυρία είναι αρκετά επιβαρυμένη περιφερειακά και διεθνώς, οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Θα πρέπει στο πλαίσιο της κοινής μας κατανόησης και συναντίληψης του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να προάγονται τα  συμφέροντα μας, να φροντίσουμε έτσι ώστε το Κυπριακό να τύχει της δίκαιης, βιώσιμης λύσης, την οποία όλοι επιθυμούμε.

Νομίζω είναι ακόμη μια ιστορική ευκαιρία να δοκιμάσουμε στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ, η οποία φαίνεται να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο χάρη και στις δικές σας προσωπικές προσπάθειες και στη στήριξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Νομίζω ότι οι καιροί θα δείξουν ότι είναι μεγάλη η πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία».