Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οδοφραγμα
*Κεντρική φωτογραφία αρχείου

Η Κυβέρνηση επικροτεί τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων που θα βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων και Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, ύστερα από συνάντηση των μελών της επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Είπε επίσης πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στηρίζει την ανανέωση του σχεδίου αναζωογόνησης ακριτικών περιοχών.  

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Καραγιάννης έκανε λόγο για μία εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και ευχαρίστησε για τον χρόνο που αφιέρωσε. 

Σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση επικροτεί τη διάνοιξη και νέων οδοφραγμάτων, τα οποία βελτιώνουν την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι θέση της Κυβέρνησης είναι πρώτα η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου στην Αθηένου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλα οδοφράγματα, όπως στην περιοχή Πύργου Τηλλυρίας και κάποια οδοφράγματα στη Λευκωσία. 

Ο κ. Καραγιάννης είπε επίσης ότι η επιτροπή έθεσε ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη και τα προβλήματα που παρατηρούνται στα υφιστάμενα οδοφράγματα, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά επίσης και κάποια προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι ακριτικοί και ημικατεχόμενοι δήμοι, όπως οι πυρκαγιές εντός και πλησίον της Νεκρής Ζώνης. 

«Φεύγουμε με αισιοδοξία από το Προεδρικό Μέγαρο αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την ανανέωση του Σχεδίου των Ακριτικών Περιοχών ούτως ώστε να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα στεγαστούν κοντά στη Νεκρή Ζώνη, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους ακριτικούς και ημικατεχόμενους δήμους», κατέληξε ο πρόεδρος της επιτροπής. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής και σε συνέχεια δηλώσεων του Προέδρου της Άντρου Καραγιάννη νωρίτερα στο Προεδρικό, κατά τη συνάντηση τέθηκε το θέμα διάνοιξης της διόδου Πυρόι – Αθηένου, καθώς και δύο οδοφραγμάτων για πεζούς στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και ενός για οχήματα στην ανατολική Λευκωσία.

Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέγραψε τις θέσεις των Δημάρχων, τις οποίες ανέφερε ότι θα προωθήσει για τεχνική μελέτη, σημειώνοντας ότι η θέση αρχής της Κυβέρνησης είναι υπέρ της διάνοιξης των οδοφραγμάτων, ιδιαίτερα εκεί όπου εξυπηρετούν την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση αλλά και την επαφή ανάμεσα στις κοινότητες του νησιού μας.

Στη συνέχεια, αναφέρεται πως συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης της Νεκρής Ζώνης υπό το πρίσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των πυρκαγιών, οι οποίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν μια πραγματική απειλή και, παρά την τεράστια συμβολή της Κυπριακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη διαχείριση του ζητήματος, όπως ναρκοπέδια ή παρατημένα συρματοπλέγματα. Συμπληρώνεται πως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Δήμαρχοι αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους διαχείρισης του προβλήματος και της καθαριότητας της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για αύξηση της παροχής κινήτρων για οικιστική ανάπτυξη σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Νεκρή Ζώνη, θέση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία προβάλλουν διαχρονικά το εν λόγω ζήτημα, καταλήγει η ανακοίνωση.