Τηλεόραση Ραδιόφωνο
 ο0

Τα χατίρια της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, επιχειρεί να ικανοποίηση η Ουάσιγκτον ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα φιλοξενηθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρόταση της αμερικανικής αντιπροσωπείας που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλες, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ των Αθηνών, προβλέπει την απαλοιφή ονομασιών στους χάρτες της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ικανοποιώντας το εκβιαστικό αίτημα που έθεσε η Άγκυρα στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα στους επιχειρησιακούς χάρτες της Συμμαχίας το σύνολο των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις ή αποστολές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, θα αποδίδονται με γεωγραφικές συντεταγμένες και όχι ονομαστικά, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει τα όποια κυριαρχικά δικαιώματα και την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης η αμερικανική πρόταση προβλέπει διπλή ονομασία των Στενών των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου με την τουρκική πλευρά να απαιτεί και να επιτυγχάνει την συμπερίληψη και της ονομασίας Στενά Τσανάκκαλε και Ιστανμπούλ αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με την αμερικανική πρόταση, την οποία σημειωτέων δεν έχει αποδεχθεί ακόμη η Αθήνα, η Άγκυρα δύναται να χρησιμοποιεί τη δική της ονομασία για τα Στενά, ενώ οι άλλες χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις ορολογίες της Σύμβασης του Μοντρέ που υπογράφηκε το 1936, ρυθμίζει το καθεστώς των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα εν καιρώ ειρήνης.

Η Τουρκία σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων της, απειλεί να μπλοκάρει την ενεργοποίηση των νέων χαρτών.