Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι προσπάθειες για επενάναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, σήμερα, υπό το φως της σχετικής αναφοράς στο προσχέδιο Συμπερασμάτων της επικείμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Καγκελάριο της Γερμανίας για τη στήριξη που παρέχει στην πρωτοβουλία του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τον ρόλο που η Γερμανία διαδραματίζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε συνέχεια της επίσκεψης του στο Βερολίνο, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις εν εξελίξει προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, για επίλυση του Κυπριακού, ως συνέχεια και της σχετικής αναφοράς που υπάρχει στο προσχέδιο Συμπερασμάτων της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 29 και 30 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Καγκελάριο της Γερμανίας για τη στήριξη που παρέχει στην πρωτοβουλία του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τον ρόλο που η Γερμανία διαδραματίζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ενημερώσει για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με την πρωτοβουλία του για επανέναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού επί της συμφωνημένης βάσης λύσης, και ειδικότερα για τη συνομιλία που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ, καθώς και για άλλες σχετικές διεργασίες που γίνονται από τον διεθνή Οργανισμό.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επαφή ενόψει και της σημαντικής Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπαδόπουλος.