Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μιχάλης Γιωργάλλας

Στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση των συνομιλιών, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γεωργάλλας, στην Χούλου, την Κυριακή.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Χούλου που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παντάνασσας ο κ. Γεωργάλλας ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προωθεί την επανεκκίνηση ενός ειλικρινούς διαλόγου, χωρίς αχρείαστα επικοινωνιακά παιχνίδια, επιρρίψεις ευθυνών, ανυπόστατες και προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες που υπονομεύουν την όλη προσπάθεια και διαδικασία και που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων». Επιδιώκουμε, είπε, μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, μια λύση η οποία θα απελευθερώνει την πατρίδα μας και θα επιτρέπει στο λαό μας να διαβιώνει σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Πρόσθεσε ακόμη μεταξύ άλλων πως η  προτεινόμενη από την Τουρκία «λύση δυο ανεξάρτητων κρατών» δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιλογή για την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Τουναντίον, συνέχισε, η προσπάθεια επιβολής μιας αργόσυρτης και σιωπηλής διχοτόμησης απειλεί να αφανίσει την όποια σύγκλιση απόψεων και θέσεων υπάρχει, απειλώντας τα ίδια τα θεμέλια της όλης διαδικασίας.

Παρά τα όποια προβλήματα και τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, εμείς, με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια ισχυρή βούληση, ζητώντας συνέχισε την ενισχυμένη εμπλοκή της ΕΕ  θα  συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, για να θα καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα κράτος ελεύθερο, στο οποίο θα επικρατεί η ειρήνη και η δικαιοσύνη.

Από τον ιερό τούτο χώρο όπου τιμούμε τη θυσία των έξι ηρώων της κοινότητας Χούλου, είπε ο Υπουργός Άμυνας υποκλινόμαστε στις αγέραστες μορφές τους και εκφράζουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε με πίστη και αποφασιστικότητα την προσπάθεια επίτευξης του υπέρτατου εθνικού μας στόχου. Της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας.

Επιπρόσθετα ο κ. Γεωργάλλας σημείωσε πως «οι δύο από τους ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα, όπως και άλλοι αγνοούμενοι μας, κατά διαστήματα, με την ταυτοποίηση και ταφή τους, μέσα στην καθημερινότητά μας θυμίζουν μας και εντονότερο τρόπο, με τα δεινά που η τουρκική εισβολή του '74 προκάλεσε στον λαό μας».

Δυστυχώς πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας, πολλοί ακόμα αγνοούνται επιτείνοντας το δράμα και τον πόνο των οικογενειών τους. Το ζήτημα των αγνοουμένων μας, είπε, παραμένει ως αιμοστάζουσα πληγή να μας υπομνύει ότι οφείλουμε να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για επίλυσή του, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου συμπατριώτη μας.

Παρά το θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας, το βίαιο ξεριζωμό και την παράνομη κατοχή μέρους των εδαφών της πατρίδας μας, παρά το αναίσχυντο μαγάρισμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παρά τη βέβηλη σύληση των τόπων θρησκευτικής μας λατρείας και παρά τις προσπάθειες αλλοτρίωσης του ελληνοχριστιανικού χαρακτήρα των κατεχόμενων περιοχών, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα επαναλαμβάνοντας τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη είπε ο κ. Γεωργάλλας: «Ο μαντατοφόρος τρέχει κι όσο μακρύς κι αν είναι ο δρόμος του, θα φέρει σ' αυτούς που γύρευαν ν' αλυσοδέσουν τον Ελλήσποντο το φοβερό μήνυμα της Σαλαμίνας».

Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.