Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, συζήτησαν σήμερα στη Λευκωσία ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Σέρβος ομόλογος του Milos Vucevic. Στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών βρέθηκε το Κυπριακό και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο με τους δύο Υπουργούς να εκφράζουν αμοιβαία στήριξη στα δύο αυτά ζητήματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε πως το γεγονός ότι ο Σέρβος Υπουργός είναι από τους πρώτους Yπουργούς Άμυνας που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο, υποδηλώνει τους μακροχρόνιους και ισχυρούς δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και δεσμών ανθρώπων με ανθρώπους.

Όπως είπε, είχαν ήδη την ευκαιρία να συναντηθούμε τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες και έχουμε ήδη θέσει μια φιλόδοξη ατζέντα για τη μελλοντική μας συνεργασία.

«Σήμερα μπορέσαμε να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες και ουσία. Είμαι βέβαιος ότι οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις μας θα εμβαθύνουν και θα προωθήσουν στενότερη αμυντική και στρατιωτική συνεργασία στο εγγύς μέλλον», είπε και σημείωσε πως είχαν πολύ γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που κυμαίνονται από τη διμερή συνεργασία έως τα σχετικά θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης ασφαλείας στην Κύπρο και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Γιωργάλλας εξέφρασε τη χαρά που η Κύπρος και η Σερβία απολαμβάνουν μια εύρωστη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και σημείωσε πως κατά τη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν το ετήσιο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας που περιλαμβάνει ασκήσεις, εκπαιδεύσεις και άλλες δραστηριότητες τόσο στην Κύπρο όσο και στη Σερβία.

«Οι δύο χώρες μας διατηρούν επίσης μια δεκαετία συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών. Η σερβική αμυντική βιομηχανία παρείχε πολύτιμη υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις μας. Αυτή η συνεργασία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και βασίζεται στις συνολικά εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις», είπε ο Κύπριος Υπουργός προσθέτοντας πως αύριο θα επισκεφθούν το τελευταίο απόκτημα από τη Σερβία, το σύστημα πυροβολικού NORA, ή όπως είναι πιο γνωστό ως Alexander The Great System.

Τόνισε πως από την πλευρά μας, ως Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση και την ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σερβία, έναν στενό εταίρο, ο οποίος ελπίζουμε, στο εγγύς μέλλον θα είναι επίσης μέλος της ΕΕ.

Στη συνέχεια, είπε πως οι δύο τους συζήτησαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ενημερώθηκε από τον Υπουργό Vucevic για τις τελευταίες εξελίξεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Σημείωσε πως οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των Σέρβων στην περιοχή, που προκλήθηκαν από τις προσπάθειες της Πρίστινα να αποκτήσει βίαιη πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση και συνεχή εποικοδομητική δέσμευση στον διάλογο που διευκολύνεται από την ΕΕ.

Ο κ. Γιωργάλλας υπογράμμισε ότι η Κύπρος διατηρεί τη θέση αρχών της σχετικά με τη μη αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. «Οι αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι αναφαίρετες και αναμφισβήτητες», είπε και πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένθερμος υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην ΕΕ.

Ανέφερε, εξάλλου πως η πολύτιμη συμβολή της Σερβίας στις αποστολές και τη λειτουργία της ΚΠΑΑ εκτιμάται επίσης ιδιαίτερα.

Καταλήγοντας, ο Κύπριος Υπουργός ανέφερε πως είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Υπουργό Vucevic και την αντιπροσωπεία του για την κατάσταση ασφαλείας στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Τέλος, αφού ευχαρίστησε εκ νέου τον Σέρβο ομόλογο του είπε πως προσδοκεί στη συνέχιση της συνεργασίας με τον ίδιο και την ομάδα του για την προώθηση της φιλόδοξης διμερούς ατζέντας αμυντικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος Υπουργός αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Μιχάλη Γιωργάλλα για την εξαιρετική φιλοξενία, τη φιλική υποδοχή και τις εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, είπε πως η Σερβία εκτιμά ιδιαίτερα τη θέση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη μη αναγνώριση της παράνομης και αυτοαποκαλούμενης ανεξαρτησίας της νότιας επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Εκτός από την εγγύτητα και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών μας, οι δύο χώρες μας μοιράζονται την ίδια θέση για την ανάγκη συνεπούς σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου», είπε.

Ο κ. Vucevic είπε πως κατά τις σημερινές συνομιλίες, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τρέχοντα ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη και τον κόσμο, με ιδιαίτερη αναφορά στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, συνέχισε, συζήτησαν τις επιπτώσεις της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Το επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Κύπρου που έχει επιτευχθεί είναι υψηλό, αλλά βλέπουμε κάποιο περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσής της στον τομέα της στρατιωτικής και στρατιωτικής- οικονομικής συνεργασίας», είπε.

Ο Σέρβος Υπουργός τόνισε πως η συνέχεια των εντατικών επαφών που είχαν την προηγούμενη περίοδο σε επίπεδο υπουργών Άμυνας δημιουργεί ισχυρή βάση για την επίτευξη των προθέσεών μας.

«Η Δημοκρατία της Σερβίας θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια ειρηνική και συνολική επίλυση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα μέλη του Υπουργείου Άμυνας και των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχίσουν τη δέσμευσή τους στην πολυεθνική επιχείρηση του ΟΗΕ (UNFICYP) με αφοσίωση και επαγγελματισμό», κατέληξε.