Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή του εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News επικαλούμενο έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο και έναν στρατιώτη κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Έπειτα από μήνες προετοιμασίας της εκστρατείας αυτής, που θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη στην προσπάθεια του Κιέβου να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη, ένα κύμα επιθέσεων σημειώθηκε σήμερα στις γραμμές του μετώπου στα νοτιοανατολικά. Αυτή η νέα φάση του πολέμου έρχεται τη στιγμή που η Ουκρανία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα, στην περιοχή αυτήν.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη των επιχειρήσεων. Οι πηγές που επικαλείται το NBC μίλησαν υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν ανώνυμες ενώ ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ρώσοι αξιωματούχοι και μπλόγκερ που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα σήμαιναν συναγερμό εδώ και αρκετές ημέρες, εξηγώντας ότι έχουν ενταθεί αιφνιδίως οι επιθέσεις στην περιοχή της Ζαπορίζια. Η Μόσχα ανέφερε την Δευτέρα ότι υπήρξε μια προσπάθεια διάσπασης των γραμμών της στα νοτιοανατολικά αλλά η άμυνά της άντεξε. Ουκρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι ψεύδεται και επιμένοντας ότι η αντεπίθεση δεν έχει ξεκινήσει.

Η Ζαπορίζια, η μία από τις τέσσερις εν μέρει κατεχόμενες επαρχίες της Ουκρανίας, θεωρείτο εδώ και καιρό ως το πιθανότερο σημείο απ’ όπου θα ξεκινούσε η αντεπίθεση. Το Κίεβο πάντως φαίνεται ότι προσπάθησε να αποκρύψει τις προθέσεις του, εξαπολύοντας πολλαπλές επιθέσεις κατά μήκος όλη της γραμμής του μετώπου. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι «σφοδρές μάχες συνεχίζονται» κατά μήκος πολλών περιοχών στο μέτωπο ενώ η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ είπε « εχθρός έχει περάσει στην άμυνα».

Διαψεύδει το Κίεβο

Παρ' όλα αυτά ο ουκρανικός στρατός διέψευσε το ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News. «Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Και δεν σχολιάζουμε ανώνυμες πηγές», είπε ένας εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Για αποτυχία της εν λόγω αντεπίθεσης κάνει λόγω η Ρωσία

Για μεγάλες απώλειες και αποτυχημένη απόπειρα του στρατού του Κιέβου να αντεπιτεθεί τη νύχτα στην περιοχή του Ζαπορόζιε έκανε λόγο ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, επιθεωρώντας κέντρο προώθησης τεχνικών στρατιωτικών μέσων στα μέτωπα της Ουκρανίας.

«Στις 1:30 σήμερα τη νύχτα ο αντίπαλος επιχείρησε να διαπεράσει την άμυνά μας στην κατεύθυνση προς Ζαπορόζιε με την 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία που αριθμεί έως 1.500 άνδρες και 150 τεθωρακισμένα οχήματα», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ρωσικές μονάδες εμπροσθοφυλακής και επιτήρησης εντόπισαν έγκαιρα τις δυνάμεις του Κιέβου και «το πυροβολικό, τα αντιαρματικά μέσα και η αεροπορία εξαπέλυσαν προληπτικό πλήγμα» εναντίον του.

Κατά τον Σεργκέι Σοϊγκού, «ο αντίπαλος ανακόπηκε και προς τις τέσσερις κατευθύνσεις και υποχώρησε με βαριές απώλειες», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, το οποίο σημειώνει ότι «ως αποτέλεσμα της δίωρης μάχης οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν 30 άρματα μάχης, έως 350 άτομα σε προσωπικό και 11 οχήματα μάχης πεζικού». Κατά τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία ούτε οι εφεδρικές δυνάμεις του Κιέβου δεν κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους να διατρήσουν την άμυνα της ρωσικής πλευράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ