Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δημαρχείο Λακατάμιας

Στις 29 Ιουνίου 2023 θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η κατ’ άρθρον συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Η ημερομηνία της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών ορίστηκε για τις 9 Ιουνίου και υπενθυμίζεται ότι θα γίνουν ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, ενώ η έναρξη της ισχύος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ορίζεται για την 1η Ιουλίου 2024.

Η πρόθεση είναι τις επόμενες μέρες να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή απόψεων και η πιθανή κατάθεση τροπολογιών μεταξύ των μελών της Επιτροπής για τα τρία τροποποιητικά νομοσχέδια, Περί Δήμων, Περί Κοινοτήτων και Περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, για να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής τις 29 Ιουνίου.

«Είναι δέσμευση, την οποία θέλουμε να τηρήσουμε, όπως ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, ούτως ώστε απρόσκοπτα να τρέξουν οι διαδικασίες που αφορούν τις εκλογές του επόμενου έτους, χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε ο κ. Δαμιανού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για σειρά ζητημάτων, αλλά θα συζητηθούν σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις.

Οι αλλαγές των τροποποιητικών νομοσχεδίων που συζητούνται αφορούν κυρίως την προσαρμογή με τα νομοσχέδια όπως τελικά ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής. Μια βασική διαφοροποίηση είναι η ρύθμιση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού, καθώς πλειοψηφικά η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε όπως εκλέγεται ο Πρόεδρος του Οργανισμού.

Υπάρχουν, ακόμα, ρυθμίσεις που αφορούν τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων και άλλα, δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, «αλλά κυρίως είναι ζητήματα που ρυθμίζουν ανοιχτές πτυχές των νομοθεσιών, όπως ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ