Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Διεθνής καταδίκη για την «επίθεση της Ρωσίας στο φράγμα της Χερσώνας.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα ευθυγραμμίζεται με την κλιμακούμενη βία της Ρωσίας στην Ουκρανία και την στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτίθεται σε μη στρατιωτικούς στόχους.

"Για τον λόγο αυτόν, πρόκειται για κάτι που έχει μια νέα διάσταση, αλλά το οποίο ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν διεξάγει αυτόν τον πόλεμο", δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο WDR.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό η Γερμανία να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο καιρό είναι απαραίτητο, πρόσθεσε.

Η Γερμανία, σημείωσε επίσης, παρακολουθεί την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με ανησυχία μετά την καταστροφή του φράγματος που τροφοδοτεί με νερό τον σταθμό. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε για την Ζαπορίζια είναι ότι το παρακολουθούμε συνέχεια», είπε.

Οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για το ρήγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα, που οδήγησε στην απελευθέρωση εκατομμυρίων λίτρων νερού, απειλώντας χωριά και κόβοντας την τροφοδοσία σε νερό.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κατήγγειλε σήμερα την επίθεση στο φράγμα της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, ως "αποτρόπαια πράξη" που αναλογεί σε έγκλημα πολέμου.

"Η καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα είναι μια αποτρόπαια πράξη", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

"Η σκόπιμη επίθεση σε αποκλειστικά μη στρατιωτικές υποδομές συνιστά έγκλημα πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να υποστηρίξει την Ουκρανία και τους πληθυσμούς που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή", σημείωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος αυτού στη νότια Ουκρανία συνιστά έγκλημα πολέμου για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία.

Ο Ναουσέντα δεν παρείχε στοιχεία ότι η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή.

"Σήμερα είμαστε αυτόπτες μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου ρωσικής επίθεσης κατά ουκρανικής μη στρατιωτικής υποδομής", αναφέρει ο Ναουσέντα σε μήνυμα στο Twitter.

"Η καταστροφή ενός μεγάλου φράγματος είναι έγκλημα πολέμου που απειλεί απευθείας χιλιάδες ανθρώπους. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει γι'αυτό", προσθέτει. "Και η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο για να μείνει ασφαλής!".

«Σε πρωτόγνωρα επίπεδα οι επιθέσεις της Ρωσίας» λέει ο Μπορέλ

Η Ρωσία έχει οδηγήσει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας σε νέο επίπεδο με την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτικών ουκρανικών υποδομών έφθασαν σε πρωτόγνωρο επίπεδο σήμερα με την καταστροφή του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Καχόβκα», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανακοίνωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει αυτή την επίθεση με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους. Αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στις ρωσικές ωμότητες και ίσως συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η έκρηξη έχει θέσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων σε κίνδυνο και επηρεάζει την τροφοδοσία με νερό ως ψυκτικό μέσον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, δήλωσε ο Μπορέλ.