Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βαρώσι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7, σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το ψευδοκράτος «είναι μια πετυχημένη ιστορία»,  σημειώνοντας ότι ξεκίνησε από το τίποτε και έφτασε να είναι "τουριστικό και εκπαιδευτικό κέντρο με επενδύσεις".

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, όπου παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του Ερντογάν ο κ. Τατάρ είχε σειρά συναντήσεων με οργανωμένα σύνολα, ενώ έδωσε συνεντεύξεις σε τουρκικά ΜΜΕ.

Είπε ότι θα συνεχίσει η τ/κ πλευρά να επιμένει στην κυριαρχικη ισότητα, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δίνει μεγάλη σημασία στην Κύπρο και εργάζεται για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την άρση των «εμπάργκο» κατά των Τ/κ.

Αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ανάν λέγοντας ότι η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς τους Τ/κ αλλά συνεχίζει να στηρίζει την ε/κ πλευρά, παρά την απόρριψη του σχεδίου.

Ο κ. Τατάρ είπε ακόμα ότι κατά την εκδήλωση πριν την ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου είχε συνομιλίες και συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, πολλοί εκ των οποίων ήταν απόφοιτοι παράνομων πανεπιστημίων που λειτουργούν στο ψευδοκράτος.

Σε ερώτηση για την αναγνώριση του ψευδοκράτους είπε ότι η πιο σημαντική είναι η αναγνώριση από την Τουρκία, για την οποία το Κυπριακό αποτελεί «εθνική υπόθεση», ενώ στόχος της Τουρκίας είναι η προστασία της ταυτότητας του ψευδοκράτους και των αρχών του, όπως σημείωσε.

Αναφερόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο είπε ότι έδειξε τη στήριξη του στην πολιτική της τ/κ πλευράς με την παρουσία του στο άνοιγμα των Βαρωσίων, με την έκκληση του ενώπιον των ΗΕ για αναγνώριση αλλά και την προσπάθειά του για συμμετοχή της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, στον οργανισμό τουρκικών κρατών.

Ο Τ/κ ηγέτης αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα το βράδυ της Κυριακής.