Τηλεόραση Ραδιόφωνο
στρατιώτες Ισραήλ

Οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στη μεθόριο Ισραήλ-Αιγύπτου, προκαλώντας χθες τον θάνατο τριών Ισραηλινών στρατιωτών, βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών των ανακριτικών αρχών Ισραήλ και Αιγύπτου, αναδεικνύοντας σοβαρές παραλείψεις εκ μέρους αμφοτέρων των πλευρών.

Χθες ανώτατος αξιωματούχος του αιγυπτιακού στρατού μετέβη στο ισραηλινό φυλάκιο Χαρ-Σαγκί, που βρίσκεται μόλις 150 μέτρα από τον φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από την Αίγυπτο, και ενημερώθηκε από Ισραηλινούς ομολόγους του για την πρόοδο των ερευνών που διενεργούν οι ανακριτικές αρχές.

Στο μεταξύ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης παραθέτουν σήμερα πλήθος λεπτομερειών για τις συνθήκες της χθεσινής επίθεσης, όπως αυτές έχουν προκύψει από τις μέχρι στιγμής έρευνες.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, θεωρείται βέβαιο ότι δράστης ήταν Αιγύπτιος αστυνομικός, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση του στο αιγυπτιακό έδαφος, και πέρασε ανενόχλητος με τα πόδια στην ισραηλινή πλευρά, έχοντας μαζί του το υπηρεσιακό του όπλο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αιγύπτιος αστυνομικός είχε προσχεδιάσει την επίθεση, επειδή στο σακίδιο που μετέφερε μαζί του βρέθηκαν έξι γεμάτοι γεμιστήρες, ένα μαχαίρι τύπου ‘κομάντο’, τρόφιμα και ένα βιβλίο του Κορανίου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, ο δράστης πέρασε στο ισραηλινό έδαφος από τη «δίοδο έκτακτης ανάγκης» που οι δύο χώρες έχουν ορίσει, προκειμένου να καθίσταται εύκολο στα στρατεύματα των δύο χωρών να εισέρχονται με ευκολία από τη μία στην άλλη πλευρά των συνόρων όταν παρουσιάζεται άμεση ανάγκη απόκρουσης συμμοριών λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Η συγκεκριμένη «δίοδος έκτακτης ανάγκης» παραμένει ανασφάλιστη, με αποτέλεσμα ο δράστης να μετακινήσει απλώς ένα πλαστικό σύρμα που κρατούσε την μεταλλική πόρτα κλειστή.

Η είσοδος του δράστη στο ισραηλινό έδαφος δεν έγινε αντιληπτή από τις στρατιωτικές δυνάμεις αμφοτέρων των χωρών επειδή η συγκεκριμένη δίοδος δεν καλύπτεται από κάμερες ασφαλείας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή εκδοχή, ο Αιγύπτιος αστυνομικός να να προχωρήσει ανενόχλητος σε απόσταση 150 μέτρων, να φτάσει στο ισραηλινό φυλάκιο Χαρ-Σαγκί και να πυροβολήσει θανάσιμα έναν 20χρονο στρατιώτη και μία 19χρονη στρατιωτίνα, οι οποίοι προφανώς αιφνιδιάστηκαν καθότι, όπως προέκυψε από την βαλλιστική έρευνα, δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και να πυροβολήσουν.

Παρότι παραμένει ακόμα άγνωστη η ώρα κατά την οποία ο Αιγύπτιος δράστης εισήλθε στο ισραηλινό έδαφος, είναι σίγουρο ότι αυτό συνέβη λίγο πριν ξημερώσει, καθότι στις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα επικοινώνησαν για τελευταία φορά οι Ισραηλινοί στρατιώτες με την μονάδα τους, όπως ορίζουν οι σχετικές διαταγές υπηρεσίας.

Όπως αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ισραηλινού στρατού, αφού εντοπίσθηκαν οι δύο νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες στις 9 το πρωί, άρχισαν έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη, ο οποίος και εντοπίσθηκε λίγο πριν το μεσημέρι με τη βοήθεια drone σε σημείο όπου κρύφτηκε, ενάμισι χιλιόμετρο από το φυλάκιο Χαρ-Σαγκί εντός του ισραηλινού εδάφους. Εκεί ακολούθησε ανταλλαγή πυρών κατά την οποίαν πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Αιγύπτιος δράστης. Κατά την ανταλλαγή πυρών ακόμα ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχασε τη ζωή του.

Δριμεία κριτική κατά του ισραηλινού στρατού εκφράζεται από τα τοπικά ΜΜΕ για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. Πέραν από την αφύλακτη «δίοδο εκτάκτου ανάγκης» και την απουσία καμερών ασφαλείας, τονίζεται στα ισραηλινά δημοσιεύματα ότι τα πτώματα των δύο νεαρών στρατιωτών βρέθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στις 9 το πρωί, πέντε ολόκληρες αφότου είχαν επικοινωνήσει για τελευταία φορά με τη μονάδα τους.

Κριτική ασκείται και για το γεγονός ότι η υπηρεσία σε ένα τόσο ακριτικό φυλάκιο, δίπλα ακριβώς από τον διασυνοριακό φράχτη είχε ορισθεί να διαρκεί 12 ώρες, ως επίσης και για το ότι, ενόσω αναζητείτο ο Αιγύπτιος δράστης, δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των εβραϊκών κωμοπόλεων της περιοχής, ούτε περιορίσθηκε η κίνηση ΙΧ αυτοκινήτων και υπεραστικών λεωφορείων στην ισραηλινή εθνική οδό που είναι παράλληλη με τη γραμμή συνόρων Ισραήλ-Αιγύπτου, θέτοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο την ασφάλεια ανύποπτων πολιτών.   

Όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα, η αιγυπτιακή πλευρά εμμένει στην εκδοχή της ότι ο Αιγύπτιος αστυνομικός πέρασε στην ισραηλινή επικράτεια στο πλαίσιο κοινής αιγυπτοϊσραηλινής επιχείρησης σύλληψης κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, που είχε αρχίσει στις 2:30 τα ξημερώματα μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου, ενώ παράλληλα εκφράζει τις επιφυλάξεις της κατά πόσον ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν αυτός που πυροβόλησε τους δύο Ισραηλινούς στρατιώτες στο φυλάκιο Χαρ-Σαγκί.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού αποκλείει οποιαδήποτε σύνδεση της δράσης του Αιγύπτιου αστυνομικού που διέσχισε τα σύνορα με την επιχείρηση απόκρουσης εμπόρων ναρκωτικών, η οποία είχε περαιωθεί περί τις 3 τα ξημερώματα.

Για το συμβάν, τα αιγυπτιακά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες αυτούσια την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχάμαντ Ζάκι, με την ευκαιρία της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του για το συμβάν ο Ισραηλινός ομόλογός του, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, και ο ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Ο στρατηγός Ζάκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των Ισραηλινών στρατιωτών και δήλωσε ότι οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας που σημειώνονται στα κοινά τους σύνορα, ως επίσης και για τη διαλεύκανση των συνθηκών του πρόσφατου επεισοδίου. Τα αιγυπτιακά μέσα, ωστόσο, δεν μεταδίδουν άλλες πληροφορίες για το συμβάν, ούτε αναμεταδίδουν ειδήσεις και εκτιμήσεις που εκφράζονται στο Ισραήλ σχετικά με τυχόν θρησκευτικά κίνητρα του Αιγύπτιου αστυνομικού, που φέρεται ως δράστης.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε χθες με τον Αρχηγό του αιγυπτιακού στρατού, στρατηγό Μοχάμαντ Ζάκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συνεργασία Ισραήλ-Αιγύπτου για τη διαλεύκανση των συνθηκών της σοβαρής αυτής επίθεσης έχει μεγάλη σημασία για την πρόοδο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», προσθέτοντας ότι «και οι δύο πλευρές οφείλουν να φροντίσουν ότι η έρευνα δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να βλάψει το εξαίρετο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων».

Σχολιάζοντας σήμερα το πρωί στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο τα πρώτα ευρήματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού για το αιματηρό συμβάν, ο Χάιμ Κορέν, καθηγητής του ισραηλινού Πανεπιστημίου Ράιχμαν, ο οποίος είχε διατελέσει επί σειρά ετών Πρέσβης του Ισραήλ στο Κάιρο, δήλωσε ότι «δεν θα είναι η πρώτη φορά που Ισραήλ και Αίγυπτος καλούνται να συνεργαστούν για τη σύνταξη πορίσματος σχετικά με συμβάντα που σημειώνονται στην κοινή τους μεθόριο, ασχέτως εάν πολύ λίγα από αυτά δημοσιοποιήθηκαν».

Αναφέροντας ότι «οι αιγυπτιακές αρχές πάντοτε συνεργάζονται πλήρως με το ανακριτικό σώμα του ισραηλινού στρατού», εκτίμησε ότι και αυτή τη φορά η συνεργασία θα είναι πλήρης και αγαστή. Σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς σχολιάζει τις πληροφορίες ότι μεγάλη μερίδα Αιγυπτίων στρατιωτών που υπηρετούν στην μεθόριο Ισραήλ-Αιγύπτου στη Χερσόνησο του Σινά είναι βαρυποινίτες των αιγυπτιακών φυλακών, που στρατεύονται στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης και μείωσης των ποινών τους, ο Ισραηλινός διπλωμάτης επιβεβαίωσε την πληροφορία, σχολιάζοντας ότι «το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να υποδεικνύει σε καμία χώρα, και φυσικά ούτε στην Αίγυπτο, με ποιον τρόπο θα διαχειρίζεται το στράτευμά της, όπως ακριβώς ούτε η Αίγυπτος έχει δικαίωμα να υποδεικνύει σε εμάς ποιο θα είναι το προφίλ των στρατιωτών μας που υπηρετούν στη συγκεκριμένη περιοχή».

Σε ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν χθες το βράδυ στους ισραηλινούς τηλεοπτικούς σταθμούς τονίσθηκε ότι, λόγω της φύσης των επιχειρήσεων που διεξάγονται στην μεθόριο Ισραήλ-Αιγύπτου, ο στρατός τοποθετεί οπλίτες με σχετικά μικρή εμπειρία στο πεδίο της μάχης, σε αντίθεση με τους εμπειρότερους οπλίτες που υπηρετούν στην Δυτική Όχθη.

Ισραηλινά και αιγυπτιακά ανακριτικά κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών ήδη συνεργάζονται στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας που άρχισε με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς. Δεν αναφέρεται πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία, εάν Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν συμφωνήσει να συντάξουν κοινό πόρισμα ή εάν το πόρισμα που θα συνταχθεί πρόκειται να δημοσιοποιηθεί.

Οι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες θα ταφούν σήμερα το απόγευμα, με την ισραηλινή κοινή γνώμη να παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον και θλίψη, όπως εκφράζεται από πλήθος αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.