Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Nίκος Χριστοδουλίδης Ερσίν Τατάρ Κόλιν Στιούαρτ

Απέχουν πολύ, οι θέσεις του Κόλιν Στιούαρτ και σημαινόντων επισήμων των Βρυξελλών, αναφορικά με τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην επίλυση του Κυπριακού.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι κατά το πρόσφατο εκπαιδευτικό ταξίδι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών:

«Εδειξε να μην αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού προβλήματος, δημιουργώντας την εντύπωση ότι θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει απλώς να σταθεί οικονομικός αρωγός στη διαδικασία, χωρίς ωστόσο να έχει ρόλο και λόγο σε μια ενδεχόμενη διευθέτηση, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ»

Αντίθετα, σημαίνοντες κύκλοι των Βρυξελλών επισημαίνουν την ετοιμότητα της Κομισιόν να συνδράμει οποιαδήποτε ανανεωμένη προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχε καταγραφεί και στο Κραν Μοντανά, αλλά και νωρίτερα στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, νοουμένου ότι συμφωνούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Επί του προκειμένου ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Στιούαρτ ανέφερε σε Ευρωπαίο επίσημο ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσει αποστάσεις, τουλάχιστον επί του παρόντος στο Κυπριακό, δεδομένης της άρνησης της τουρκικής πλευράς, να συναινέσει στην ανάληψη ρόλου εκ μέρους των Βρυξελλών, στην όλη προσπάθεια».

Θέση, η οποία ταυτίζεται με αυτή του Ερντογάν και του Τατάρ και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον ρόλο του επισήμου των Ηνωμένων Εθνών.

Και δημιουργεί και περαιτέρω επιπλοκές στην προσπάθεια της Λευκωσίας, η οποία προσδοκά σε ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, κάτι που ζητάει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται ότι όπως είχε αποκαλύψει ο ΑΝΤ1, ο κ. Στιούαρτ είχε προσκληθεί στις Βρυξέλλες, καθώς είχαν διαπιστωθεί «ουσιαστικά κενά» στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και σε σχέση με την εφαρμογή των Κανονισμών για την Πράσινη Γραμμή και για τη Χρηματοδότηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.