Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν συνέργειες σε σχέση με την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της Κύπρου στα ενεργειακά, καθώς και η αξιοποίηση της προσπάθειας της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το μνημόσυνο του ήρωα Μιχάλη Ολυμπίου, στα Λύμπια, και ερωτηθείς αν προχωρά το θέμα αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα πρόσφατα συνάντηση με τα στελέχη της Chevron και αύριο θα πραγματοποιηθεί συγκεκριμένο εργαστήρι όπου θα αναπτύξουμε τις θέσεις και προσεγγίσεις μας. Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθούν συνέργειες με δύο βασικά δεδομένα.

Το πρώτο αφορά την εσωτερική αγορά της Κύπρου, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα που προκύπτει με το υψηλό κόστος ηλεκτρισμού και το δεύτερο, να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Άρα, κινούμαστε σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις, έχουμε ξεκάθαρο και συγκεκριμένο προσανατολισμό, αλλά και στρατηγική.

Συζητήσαμε και στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, πολύ σύντομα θα δημοσιοποιηθούν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ένας οδικός χάρτης, για το πώς φτάνουμε στον στόχο που προανέφερα, για εσωτερική αγορά και αξιοποίηση για την ΕΕ».

Ερωτηθείς αν προχωρεί το θέμα της πιο ενεργούς εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «φυσικά. Ήμουν, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα στη Γερμανία, ήταν ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις του Γερμανού Καγκελάριου, γίνονται πολλά, επίσης, σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να ετοιμαστούμε.

Μετά από πρόσκληση θα μιλήσω στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Ιουνίου, ενώ την επομένη θα είμαι στη Βιέννη, ακριβώς για το ίδιο θέμα. Και εργαζόμαστε για σπάσιμο του αδιεξόδου, και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι βλέπουν την προσέγγιση μας ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση: Επανέναρξης των συνομιλιών, πάντοτε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις προσπάθειες των ΗΕ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέκλεισε Υπουργούς της Κυβέρνησης από συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με εξαίρεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «τα κόμματα είναι τα κύτταρα της δημοκρατίας. Είναι αναγκαία συστατικά σε μια δημοκρατική Πολιτεία.

Από κει και πέρα, συμφωνούμε απόλυτα με την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι πάνω από όλα είναι η πατρίδα μας και πώς μπορούμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε είτε αυτές αφορούν την Τουρκία είτε αφορούν το Μεταναστευτικό είτε αυτά που αφορούν όλους μας, ασχέτως κομματικής ή ιδεολογικής προέλευσης. Και η ΕΕ, έχουμε αποφασίσει όλοι και εδώ συμφωνούμε όλοι ότι, είναι το πεδίο εκείνο που μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερα. Άρα, συμφωνούμε απόλυτα με την Πρόεδρο της Βουλής ότι πάνω από όλα είναι η πατρίδα μας».