Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εγ

Η Αμμόχωστος αποτελεί καίριο διακύβευμα στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο και το στάτους κβο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τη λύση του Κυπριακού, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εγκαινιάζοντας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αγίου Αθανασίου, την φωτογραφική έκθεση του Τάσου Δημητριάδη, «Όταν το όμορφο παρελθόν συναντά το τραγικό παρόν».

Στο χαιρετισμό του, εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε μετά την προβολή σχετικού βίντεο,  πως «δεν είναι μια έκθεση φωτογραφίας αλλά μια κατάθεση ψυχής» και πως «όταν μας ρωτούν ποιές είναι οι τραγικές συνέπειες της βαρβαρότητας που ζει η χώρα μας εδώ και 49 χρόνια, αυτές οι παραβολές των φωτογραφιών είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα».

Οι φωτογραφίες του Τάσου Δημητριάδη, ανέφερε, αναδεικνύουν  τις πικρές μνήμες από το παρελθόν της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, μια δουλειά με τη δύναμη της εικόνας, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί τον προβληματισμό και θέτει ερωτήματα για το μέλλον της πόλης.

Οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας, συνέχισε, για σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, προς οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση, με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, αντίκεινται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικότερα τα ψηφίσματα 550 και 789 και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιουλίου 2021, με την οποίαν καλείται η Τουρκία να αναστρέψει τις μονομερείς ενέργειες της που αντιβαίνουν στα ψηφίσματα αυτά.

«Οι παράνομες αυτές ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προοπτικές μιας συνολικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, βασική πτυχή του οποίου είναι το περιουσιακό ζήτημα», είπε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι «η Αμμόχωστος αποτελεί καίριο διακύβευμα στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο».

Το στάτους κβο υπογράμμισε,  δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τη λύση του Κυπριακού, «γι αυτό η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ και με την ΕΕ να αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στη διαδικασία».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «η σκληρή πραγματικότητα της κατοχής μας συσπειρώνει και μας ενισχύει ώστε με σθένος να συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, οι οποίοι υπέδειξαν τη σημασία της προβολής της έκθεσης στο εξωτερικό, όπως ήδη έγινε στις Βρυξέλλες, ενώ ο Τάσος Δημητριάδης είπε πως οι φωτογραφίες του στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας στενότερης σχέσης και συναισθηματικής επαφής των νέων μας, με τους κατεχόμενους τόπους μας.