Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μεταξύ των νότιων ακτών της Τουρκίας και των κατεχόμενων βόρειων της Κύπρου και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα όρια της με την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έριξε άγκυρα από χθες βράδυ το τουρκικό βυθοτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν.

Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας απέπλευσε από το λιμάνι της Τασουξού και έσπευσε στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα δοκιμάσει για κάποιες μέρες τον εξοπλισμό του.   

Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται ότι αποτελεί προάγγελο νέας γεώτρησης στην οποία η Αγκυρα θα πραγματοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, παρά την παράνομη δέσμευση χθες και σήμερα της περιοχής στον κόλπο της Αμμοχώστου που άρχιζε από τα όρια της νεκρής ζώνης στην Κάτω Δερύνεια και επικάλυπτε όλο το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης Αμμοχώστου, εντούτοις η άσκηση έρευνας και διάσωσης δεν πραγματοποιήθηκε.

Για συγκεκριμένο σχεδιασμό και πολιτική που τίθεται πλέον σε εφαρμογή για υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, από το βήμα του συνεδρίου της κλαδικής οργάνωσης των εργαζομένων της ΠΕΟ στην ΑΗΚ.

Ο Υπουργός Ενέργειας σε δηλώσεις του ανέφερε «Θα φέρουμε το Φυσικό Αέριο που τη γειτονιά. Μπορεί και δικό μας. Δε θα το τάσσουμε δεξιά και αριστερά τούτο το Φυσικό Αέριο γιατί τούτος ο τόπος το έχει ανάγκη. Πρώτα η Κύπρος μετά οι υπόλοιποι. Όταν μείνει ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Τελεία και παύλα. Όσοι μας έβαζαν παράσιτα να καταλάβουν ότι τα παράσιτα τα αποβάλλουμε.» Ο  κ. Παπαναστασίου, πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν θα τεθεί εν αμφιβόλων από εξωγενείς αντιδράσεις, φωτογραφίζοντας προφανώς την Τουρκία.

 «Θα πάρουμε αντιδράσεις γεωπολιτικές. Αλλά επιτέλους αυτός ο τόπος πρέπει να στήσει ανάστημα. Γιατί τούτος ο λαός είναι περήφανος και το καταντήσαμε να μην είναι περήφανος λαός και τον καταντήσαμε να μην είναι περήφανος για τίποτε» , τόνισε.

Ο εκ των αντιπροέδρων της Exxon Mobil John Ardill, σε δηλώσεις του χθες ανάφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες της εταιρείας στα κυπριακά θαλασσοτεμάχια 5 και 10.

Ενώ με μη δεσμευτικό ψήφισμα η κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών της ιταλικής βουλής καλεί την κυβέρνηση της χώρας να συνεχίσει τις επαφές με τις χώρες που μετέχουν στο σχέδιο του αγωγού East Med.