Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Κύπρος προσβλέπει στο να διεξάγει πριν από το τέλος του έτους την επόμενη σε πολιτικό επίπεδο συνάντηση του σχήματος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ), δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, προσθέτοντας πως η Λευκωσία προγραμματίζει, επίσης, να φιλοξενήσει εντός του 2023 την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ.

Ανέφερε πως η επίσκεψη εργασίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ πριν δυο βδομάδες, σε ένα από τα πρώτα ταξίδια του στο εξωτερικό, και σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, αποτελεί μια απτή ένδειξη της προτεραιότητας που δίδεται «στις ισχυρές διμερείς μας σχέσεις και στην ισχυρή μας δέσμευση για περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής μας συνεργασίας».

Ο κ. Γιωργάλλας υπογράμμισε επίσης πως «η συνεργασία μας έχει κατά ένα εντυπωσιακό τρόπο φθάσει σε νέα υψηλά επίπεδα και στο περιφερειακό πλαίσιο, κάτι που είναι έκδηλο και από την τριμερή μας πλατφόρμα με την Ελλάδα».

Συνέχισε αναφέροντας πως ο «θετικός γεωπολιτικός αντίκτυπος αυτού του σχήματος έχει οδηγήσει στο σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ και προχωρά με συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η κλιματική αλλαγή, η κυβερνοασφάλεια, καθώς και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία των κοινών μας στόχων και ενδιαφερόντων στην περιοχή».

Ο κ. Γιωργάλλας μιλούσε την Τετάρτη το βράδυ σε δεξίωση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο για την 75η επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας. Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Όρεν Ανόλικ, μιλώντας κατά τη δεξίωση αναφέρθηκε σε μια βαθιά στρατηγική συμμαχία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.