Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Έξι ημέρες απομένουν για τις κάλπες στην Τουρκία με τους δύο μονομάχους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις.

Το κλίμα στην Τουρκία έχει πολωθεί σε επικίνδυνο βαθμό λίγες ημέρες πριν την μεγάλη μονομαχία των δύο ηγετών. Στην προεκλογική «αρένα» της γειτονικής χώρας κυριαρχούν τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας που έχουν γονατίσει εκατομμύρια νοικοκυριά, με τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου να επικρίνει τον νυν πρόεδρο της Τουρκίας.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες, o Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στον αντίπαλό του εμφανίστηκε με ένα κρεμμύδι  στο χέρι, λέγοντας ότι το κόστος ενός κιλού κρεμμυδιών θα εκτοξευθεί στις 100 λίρες (4,67 ευρώ) από 30 λίρες που είναι τώρα, αν ο πρόεδρος παραμείνει στην εξουσία.

Έστησαν πετροπόλεμο οι Γκρίζοι Λύκοι

Την ώρα που Ερντογάν – Κιλιντσντάρογλου διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για την oικονομία υπήρξε ένα σοκαριστικό περιστατικό σε προεκλογική συγκέντρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου στην πόλη Ερζερούμ στην Ανατολική Τουρκία.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του, μια ομάδα 200 ατόμων στην οροφή ενός λεωφορείου, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, τα οποία πρόσκεινται στο Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης των Γκρίζων Λύκων και το ισλαμιστικό κόμμα Huda-Par, όπως καταγγέλλουν τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, άρχισε να πετά πέτρες κατά του συγκεντρωμένου πλήθους και του ίδιου του Ιμάμογλου.

Ο Ιμάμογλου επιχείρησε να συνεχίσει την ομιλία του, λέγοντας μάλιστα ότι θα κάνει μηνυτήρια αναφορά στον Διευθυντή Ασφαλείας, τον νομάρχη και τον δήμαρχο.

Έκανε λόγο για προβοκάτσια και επιχείρησε να κατευνάσει το συγκεντρωμένο πλήθος για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα να φυγαδευτεί από τους άνδρες της ασφάλειάς του και να απομακρυνθεί από τη συγκέντρωση.

Τι θα γίνει αν ηττηθεί ο Ερντογάν

Το ερώτημα που αρχίζει πάντως να απασχολεί αρκετούς αναλυτές, είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές.

Ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για μία τέτοια εξέλιξη, καθώς στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι τέτοια που μπορεί να ανατραπεί.

Ο Κωνστνατίνος Ιατρίδης, αμυντικός αναλυτής αναφέρθηκε σύμωνα με το in.gr στο πολιτικό αφήγημα των δύο ηγετών που έχει αποτυπωθεί στην προεκλογική περίοδο αλλά και στο τι πρόκειται να κάνει ο Ερντογάν σε περίπτωση που ηττηθεί.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο Ερντογάν έκανε εκλογές για να τις χάσει όταν ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες» ανέφερε ο κ. Ιατρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι μετά το πραξικόπημα του 2016 ο Ερντογάν δημιούργησε μία στρατοχωροφυλακή από χιλιάδες φανατικούς οπαδούς.