Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αδήριτη ανάγκη θεωρεί την θωράκιση της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με επίκεντρο, την συνέχιση της πορείας ανάπτυξης και την στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Μάλιστα, τονίζει ξεκάθαρα πως θα ακολουθήσει το επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με μία πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Κάνοντας λόγο, για ένα Κράτος πρότυπο με ακμάζουσα οικονομία.

Νίκος Χριστοοδουλίδης Νίκος Χριστοδουλίδης

Όπως ανέφερε ο ΠτΔ στο περιοδικό Forbes, «έχουμε ως στόχο, να προωθήσουμε μέσα από μια σειρά επενδύσεων, στοχευμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αξιοποιώντας την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία και κυρίως, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, που θεωρώ είναι το σημαντικότερο μας πλεονέκτημα.»

Ακρίβεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Forbes, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφέρεται και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την λήψη μέτρων μετριασμού του αντίκτυπου από την άνοδο των τιμών, την επέκταση της επιδότησης στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθώς και με τη μείωση ορισμένων συντελεστών ΦΠΑ, για καθημερινά βασικά αγαθά.

Όπως επισήμανε ο κ.Χριστοδουλίδης « Για τις αυξήσεις στις δόσεις δανείων, το κράτος ήδη επιδοτεί επιτόκιο ύψους 1,50% σε πέραν των 6000 οικιστικών δανείων που δόθηκαν την περίοδο 2020-2021. Ευρύτερα, θα πρέπει και  ο τραπεζικός τομέας να αναλάβει πρωτοβουλίες για μείωση δανειστικών επιτοκίων και χρεώσεων προς νοικοκυριά, δεδομένων και των σημαντικών κερδών που αναμένεται να σημειώσουν την επόμενη διετία.»

Η παραοικονομία και η ποινικοποίηση

Ερωτηθείς για την πάταξη του φαινομένου της παραοικονομίας, επισήμανε την αναγκαιότητα για την ανασύνταξη του Κράτους. Προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του θα βελτιώσει τη φοροεισπρακτική ικανότητα, μέσα από την προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλοποίηση των διαδικασιών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εισαγωγή νέων συστημάτων τεχνολογίας. «Πολύ σημαντικά είναι και τα μέτρα που θα προωθηθούν στο πλαίσιο της ανασύνταξης του Κράτους, για ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής πρότασης για ποινικοποίηση της μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.»

Ολοκληρωμένος φορολογικός μετασχηματισμός

Ειδικότερα για την φορολογική μεταρρύθμιση, ο ΠτΔ αναφέρθηκε σε ένα ολοκληρωμένο μετασχηματισμό, για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου, με κύριους άξονες την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου και τη μείωση του διοικητικού κόστους, για πολίτες και επιχειρήσεις. Όπως είπε στο περιοδίκο Forbes, «με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση επιδιώκεται η πραγματική βελτίωση της οικονομίας με αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Απώτερος στόχος μας, είναι η επίτευξη  καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες της χώρας και η διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να ευνοεί την αύξηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων, για περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία.»

Σημείωσε την ανάγκη διεύρυνσης του μοντέλου ανάπτυξης, μέσω της εστίασης στην γνώση, την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση. Σε σχέση με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, ο οποίος θα συμπεριλάβει την παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων για την ανάπτυξη των ιδιωτικών ταμείων.