Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Κυρίαρχο θέμα στην πολιτική επικαιρότητα της Ελλάδας, με σωρεία αντιδράσεων και με πανευρωπαϊκές προεκτάσεις, είναι η παραίτηση του ευρωβουλευτή και γνωστού ηθοποιού, Αλέξη Γεωργούλη, καθώς και το παρασκήνιο της εκδίωξής του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καταγγελία για κακοποίηση γυναίκας, που υποβλήθηκε εναντίον του προς τις αστυνομικές αρχές του Βελγίου, και που αφορά περιστατικό που φέρεται να συνέβη πριν από τρία χρόνια.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο ότι έχει δεθχεί αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή. «Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Το αίτημα παραπέμπεται την επιτροπή νομικών υποθέσεων» ήταν η αναφορά της. Η επιτροπή θα αποφασίσει σε μία ή δυο εβδομάδες, κατά πόσο το αίτημα θα επιστρέψει στην Ολομέλεια ώστε να αρχίσει η διαδικασία άρσης της ευρωβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει την εκδίωξή του από την ομάδα των ευρωβουλευτών του, ενώ ο ίδιος γνωστοποίησε την παραίτησή του.

«Ψευδής και συκοφαντική καταγγελία»

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής, με μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε επιχειρήσει να εξηγήσει δημόσια την εμπλοκή του στην υπόθεση, κάνοντας παράλληλα λόγο για «καταφανώς ψευδή και συκοφαντική καταγγελία». Στην ίδια ανάρτηση, ο Αλέξης Γεωργούλης γνωστοποίησε πως κατέθεσε αίτημα άρσης της ευρωκοινοβουλευτικής του ασυλίας και παραίτησης του από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  με δική του πρωτοβουλία, και με στόχο να διαλευκανθεί η υπόθεση και να λάμψει η αλήθεια για την υπόθεση.

Η ανακοίνωση επί λέξει: «Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια. Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται - μάλλον όχι τυχαία - λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας. Στο πλαίσιο αυτό και επειδή δεν θέλω επ’ ουδενί να επηρεάσω τον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σε όλα τα επίπεδα, με ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των οργάνων του κόμματος και υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του κόμματος καθώς και από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.»

Η γυναίκα πίσω από την καταγγελία

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΣΚΑΪ από τις Βρυξέλλες, η καταγγελία που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Γεωργούλης αφορά κακοποίηση που φέρεται να έχει συμβεί πριν από τρία χρόνια. Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία πρόσκειται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, και εργαζόταν παλαιότερα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ σήμερα εργάζεται στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάποια μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα προβάλλουν το όνομα και τη φωτογραφία γυναίκας, η οποία φέρεται να υπέβαλε την καταγγελία εναντίον του Αλέξη Γεωργούλη, γεγονός που προκαλεί πρόσθετες συζητήσεις, με το ΠΑΣΟΚ να καταδικάζει τη διαρροή ονομάτων.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει, συγκεκριμένα: «Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία. Ακόμη και σε αυτό το τραγικό γεγονός, υπέρτερη αξία έχει το μικροκομματικό τους συμφέρον. Απαιτείται να επιδειχθεί από όλους η ίδια διακριτικότητα και σοβαρότητα, με τις οποίες το θύμα εδώ και τόσο καιρό χειρίζεται την υπόθεση τηρώντας απαρέγκλιτα τη μυστικότητα της διαδικασίας.»