Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Την αναγνώριση του ψευδοκράτους θέτει ως προτεραιότητα του το κόμμα του Ερντογάν, στο προεκλογικό μανιφέστο που κυκλοφόρησε ενόψει των εκλογών της 14ης Μαίου.     

Σύμφωνα με τη «Κίπρις» στο μανιφέστο αναφέρεται  ότι το AKP θα συνεχίσει να εργάζεται για αναγνώριση της λεγόμενης «τδβκ».

Υπερασπιστήκαμε, σημειώνεται,  την επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που είναι κεκτημένο δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού. Είπαμε ότι δεν θα τύχει ξανά διαπραγμάτευσης το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας μετά την χωρίς αποτέλεσμα κατάληξη της Διάσκεψης για την Κύπρο που διοργανώθηκε στο Κραν Μοντάνα το 2017, λόγω όπως σημειώνεται,  της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Υποστηρίξαμε ενεργά την προσέγγιση της «λύσης των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» .

Παράλληλα γίνεται ειδική αναφορά τόσο στην έκκληση  Ερντογάν  από το βήμα της 77η Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των ΟΗΕ στις 22 περασμένου Σεπτεμβρίου, προς την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει επισήμως την ούτω καλούμενη τδβκ, όσο και στην  αποδοχή του ψευδοκράτους ως μέλος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Στο προεκλογικό του μανιφέστο το κόμμα του  Ερντογάν, κομπάζει τόσο για τον πολλπλασιασμό των αντιπροσωπειών του ψευδοκράτους στο εξωτερικό, όσο και για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, μετά από 46 χρόνια.

Κατ’ άλλα το ΑΚΡ θα υποστηρίξει, όπως σημειώνεται  προσπάθειες όπως η «Πρωτοβουλία Ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», με σκοπό την μετατροπή της περιοχής σε λίμνη ειρήνης και ευημερίας.

Είναι προφανές ότι η διπλωματία των σεισμών αλλά και διακηρύξεις για βελτίωση περί βελτίωσης του κλίματος στα ελληνοτουρκικά, δεν περιλαμβάνουν  το κυπριακό και τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου.