Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αννίτα Δημητρίου βίντεο για ημέρα γυναίκας

Η πολυμερής συνεργασία σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, στη βάση κοινών αρχών και αξιών, είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των κυρίων προβλημάτων σήμερα, ανέφερε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία της Ένωσης στον χώρο της Βουλής, η κ. Δημητρίου είπε πως είναι πολύ σημαντικό, ειδικότερα σήμερα, να αξιοποιούνται τέτοιου είδους θεσμοί με τρόπο εποικοδομητικό και ενισχυτικό σε ό,τι αφορά τις αρχές, τις αξίες και όλα αυτά που πρέπει να διασφαλίζονται, ειδικά σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα όπου αμφισβητούνται τα πάντα.

Προσέθεσε πως η σημερινή συζήτηση έρχεται σε συνέχεια των συναντήσεων της Ένωσης με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών την Πέμπτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα, Παρασκευή και περιλαμβάνει κυρίως ενημέρωση για το Κυπριακό και ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και άλλα ζητήματα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, να προστατεύσουμε τις ρίζες μας, τις αξίες μας, τις αρχές μας. Ζούμε σε μια πολύ εύθραυστη και δύσκολη πολιτική περίοδο, ιδίως με έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διαφυλάξουμε τη διμερή, τριμερή και πολυμερή συνεργασία, όχι μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και με χώρες της περιοχής», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει αυτή τη στιγμή τις καλύτερες σχέσεις που είχε ποτέ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπληρώνοντας πως είναι πραγματικά σημαντικό να κατανοηθεί ότι αυτός είναι ο μόνος πολιτικός και διπλωματικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας.

«Μετά την πανδημία αντιληφθήκαμε ότι το βασικό μήνυμα είναι ότι αν συνεργαστούμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες, περίπλοκες ή απροσδόκητες προκλήσεις», συνέχισε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο μόνος οδικός χάρτης που μπορούμε να ακολουθήσουμε αναφορικά με ζητήματα όπως η ενεργειακή κρίση, η κρίση εφοδιασμού τροφίμων, η περιβαλλοντική κρίση, αλλά και η κρίση της δημοκρατίας.

Είπε ακόμη πως είναι πραγματικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα θεσμικά μας όργανα και τις αρχές που εκπροσωπούμε, πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και κάθε νέο πρόσωπο, ιδίως τις γυναίκες και τους νέους, που θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και μπορούμε να δούμε ότι η προπαγάνδα, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, έχει μεγάλη επιρροή και πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως ως μέλη κοινοβουλίων όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς κοινή πολιτική, είτε από την ΕΕ, είτε από όλες τις χώρες, σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι «να προχωρήσουμε με κανόνες και μια στρατηγική που θα είναι επωφελής για όλα αυτά τα θέματα».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να είμαστε μαζί. Για εμάς είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα ότι έχουμε ελληνικές ρίζες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ξέρουμε τι εκπροσωπούμε, ξέρουμε πώς πρέπει να προχωρήσουμε και έτσι ακριβώς θα είμαστε μαζί και θα θέλαμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας για τους τρόπους αντιμετώπισης όλων αυτών των προκλήσεων», κατέληξε η κ. Δημητρίου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού Λεωνίδας Ραπτάκης είπε πως όλα τα μέλη της Ένωσης αισθάνονται πολύ οικεία σε αυτή τη συνάντηση, καθώς αποτελούν στο σύνολό τους μέλη του κοινοβουλίου.

Προσέθεσε πως η σημερινή συνάντηση προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για πολλά θέματα που απασχολούν τα κράτη που εκπροσωπούν τα μέλη της αντιπροσωπείας της ένωσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιορδανία και η Κένυα.

Συμπλήρωσε ακόμη πως η σημερινή αντιπροσωπεία αποτελεί μέρος μιας ομάδας 93 μελών κοινοβουλίων με ελληνικές ρίζες στο εξωτερικό, οι οποίοι εργάζονται για πολλά σημαντικά θέματα, όπως το ενεργειακό και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, μεταφέροντας αυτά τα μηνύματα στους συναδέλφους τους στις χώρες όπου ζουν.

«Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με όλα όσα συμβαίνουν σε γεωπολιτικό επίπεδο και η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για όλους μας, καθώς έχουμε στην αντιπροσωπεία μας εκλεγμένους Αμερικανούς και Αυστραλούς βουλευτές κυπριακής καταγωγής, επομένως είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε και να συζητάμε για πολλά από τα αυτά ζητήματα μεταξύ των κρατών μας», κατέληξε ο κ. Ραπτάκης.