Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Θα συνεχιστεί η στήριξη της Τουρκίας στο αίτημα της «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος - για κυριαρχική ισότητα, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι σε αποκλειστική συνέντευξη στον δημοσιογράφο Αϊτούγ Τουρκάν της Κίπρις.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην συνέντευξη ο κ. ο Οκτάι πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που κατοχυρωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς που είναι ουσιώδη δικαιώματα των αδελφών μας Τούρκων της Κύπρου, μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη στο νησί. Κανείς να μην σκεφτεί ότι θα γίνουν υποχωρήσεις από αυτό το όραμα και ότι οι Τούρκοι της Κύπρου θα μπορούσαν να χασομερήσουν με μοντέλα δοκιμασμένα πολλές φορές και αποτυχημένα».

Οι προσπάθειες του «ηγέτης της ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που παραγνωρίζουν την «τδβκ» - κατά την έκφρασή του - και τους Τούρκους της Κύπρου, «δεν έχουν καμία αξιοσημείωτη, αξιοπρόσεχτη σημασία για εμάς. Δεν υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει τον ρόλο του στην κατάληξη σε αποτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα σε περίοδο που ήταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το 2017».

Αν η ΕΕ θέλει πράγματι να διαδραματίσει θετικό ρόλο την επίλυση του Κυπριακού, συνέχισε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους τούρκους της Κύπρου, όπως αναφέρθηκε στους Τ/κ, το 2004. «Πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη και την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, πρέπει να αξιολογήσει χωρίς προκαταλήψεις το όραμα λύσης και τις προτάσεις  συνεργασίας της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Από την συνάντηση της Γενεύης και εντεύθεν δεν είδαμε κανένα βήμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο κ. Οκτάι εννοώντας την άτυπη συνάντηση 5+1 τον Απρίλιο του 2021 και την πρόταση που κατέθεσε εκεί ο Ερσίν Τατάρ για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

«Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών μπορούν να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου αναγνωρίζοντας την τδβκ. Αυτό βρίσκεται πίσω από την έκκληση που απηύθυνε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο κ. πρόεδρός μας προς την διεθνή κοινότητα για αναγνώριση της τδβκ», υποστήριξε ο Φουάτ Οκτάι.