Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κιμ γιονγκ ουν

Τα εξελισσόμενα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας έχουν φέρει την περιοχή στο «χείλος πυρηνικού πολέμου», μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το πρακτορείο μετέδωσε σχόλιο του Τσόου Τζου Χιόν, που αναφέρει πως είναι «αναλυτής για θέματα διεθνούς ασφάλειας». Στο κείμενο καταγγέλλονται τα γυμνάσια που διεξάγονται από τις δυνάμεις της Ουάσιγκτον και της Σεούλ, καθώς «οδηγούν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο σημείο της έκρηξης».

«Η ριψοκίνδυνη στρατιωτική συγκρουσιακή υστερία των ΗΠΑ και των ακολούθων της» εναντίον της Βόρειας Κορέας «οδηγούν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο σε ανεπανόρθωτη καταστροφή», στο «χείλος πυρηνικού πολέμου», συνεχίζει.

Η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει στην περιοχή, με τη Βόρεια Κορέα να έχει πολλαπλασιάσει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνική γόμωση και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να συνεχίζουν τις επιδείξεις στρατιωτικής δύναμης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ, οι ΗΠΑ έστειλαν να συμμετάσχει στα γυμνάσια στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52H, το οποίο μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα, επιδεικνύοντας την αξιοπιστία της «εκτεταμένης αποτροπής».

Ο όρος «εκτεταμένη αποτροπή» παραπέμπει στη δέσμευση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν όλο το φάσμα των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, για να υπερασπιστούν τη στενή σύμμαχό τους Νότια Κορέα.

Στα νέα αεροναυτικά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα συμμετέχει επίσης αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Το σχόλιο του KCNA ανέφερε πως η Πιονγκγιάνγκ θα αντιδράσει αυξάνοντας τις αποτρεπτικές της δυνατότητες «επιθετικά».

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει με οργή τα κοινά γυμνάσια του αμερικανικού και του νοτιοκορεάτικου στρατού, που χαρακτηρίζει πρόβες εισβολής στην επικράτειά της.