Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Κύριο μέλημά μας είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να επιτύχουμε μια λύση για ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε σήμερα Κυριακή στο μνημόσυνο των αγωνιστών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-‘59 από την Κοινότητα Χλώρακας και του Γεώργιου Αζίνα.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοαιματούσης, στην Χλώρακα προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού .

Ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε ότι «εργαζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας μέσω της επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος». Μιας λύσης, φυσικά, συνέχισε, «που θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως σημείωσε, «η βαριά κληρονομιά που τιμούμε σήμερα μάς υπαγορεύει το καθήκον μας, να αγωνιστούμε αταλάντευτα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού».

Κάθε άνθρωπος, κάθε λαός, γίνεται άξιος της ιστορικής του αποστολής όσο βαθαίνει η συνείδηση που έχει για την ιστορία του, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως το μεγαλείο του πολιτισμού ενός έθνους είναι πάντα ανάλογο με την καθαρότητα και το βάθος της ιστορικής του μνήμης.

Χρέος μας λοιπόν, τόνισε είναι όπως αυτή η ιστορική μνήμη να γίνει βίωμα, η ανάγκη της ιστορίας να συναντήσει την ιστορικότητα της ανάγκης, η επιταγή για ενότητα να μετουσιωθεί σε λύτρωση. Αν πραγματικά επιθυμούμε να τιμήσουμε το μεγαλείο όσων μνημονεύουμε σήμερα, οφείλουμε είπε, να το μετουσιώσουμε στο «είναι» μας.

«Αν ειλικρινά θέλουμε να σταθούμε με σεβασμό στο έπος του 55-59, πρώτα πρέπει με γενναιότητα και νηφαλιότητα να δεχτούμε και να αναγνωρίσουμε τις δικές μας ευθύνες», είπε. Ανατρέχουμε λοιπόν στο παρελθόν συμπλήρωσε, «για να αντλήσουμε διδάγματα, να στοχαστούμε, να ξανασυλλαβίσουμε τις ανάγκες μας, και όχι για να μιμηθούμε, αλλά για να παραδειγματιστούμε από το μεγαλείο και τον ηρωισμό όσων τιμούμε σήμερα».

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως με «απέραντο σεβασμό και δέος ψηλαφίζουμε την ιστορία, την ιστορία που μας γεμίζει περηφάνια, πολύ περισσότερο όμως μας οπλίζει με μια τεράστια ευθύνη, της βαριάς εθνικής κληρονομιάς που κουβαλούμε». Άλλωστε, τόνισε, ένας λαός γράφει την ιστορία του όχι μόνο για να αφηγηθεί το παρελθόν του αλλά για να δηλώσει αυτό που θέλει να είναι στο μέλλον.

Είπε ακόμη πως η κοινότητα της Χλώρακας δικαίως μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη για την τεράστια συμβολή της στον εθινικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας κατά των Βρετανών αποικιοκρατών. «Δεν μπορείς να ψηλαφίσεις την εποποιία της ΕΟΚΑ χωρίς να ξεκινήσεις από τη Χλώρακα», ανέφερε, προσθέτοντας πως σε τούτο εδώ τον τόπο, σε τούτη εδώ την κοινότητα, έγιναν πράγματα που αξίζουν να τα μνημονεύουμε για πάντα.

Από εδώ άλλωστε, είπε, «είναι που έγινε η αρχή και γρήγορα η φλόγα της ελευθερίας μεταλαμπαδεύτηκε σε ολόκληρο το νησί. Λίγο πιο κάτω, στην «Αλυκή» οι αγωνιστές Κώστας Λεωνίδα, Νικόλας Μαυρονικόλα και Μιχαλάκης Παπαντωνίου παρέλαβαν τον αρχηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή στις 10 Νοεμβρίου 1954 που έφτασε μυστικά με το πλοιάριο «Σειρήν» για να τον οδηγήσουν στο σπίτι του Νικόλα Αζίνα».

Μετά το πέρας του μνημόσυνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.