Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Διαψεύδοντας περί του αντιθέτου πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν υπήρξε έγκαιρα κυπριακή υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

«Δεν υπάρχει κανένα λάθος, και είδα και σήμερα κάποιες αναφορές ότι δήθεν επειδή δεν υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα η Ελλάδα αναγκάστηκε να υποστηρίξει την Τουρκία. Να σας πω ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για αλληλοϋποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στον ΙΜΟ είχε προηγηθεί πολύ πριν την όποια σκέψη για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε ο Πρόεδρος.
Τις πληροφορίες δημοσίευσε η εφημερίδα «Πολίτης», αναφερόμενη σε παρασκήνιο και ότι αφέθηκε να χαθεί μεγάλη ευκαιρία προώθησης υποψηφιότητας του πρώην Υφυπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη.

Ως απάντηση, ο Πρόεδρος τόνισε πως η Κύπρος θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, θέτοντας και πάλι υποψηφιότητα για το Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού.
«Όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα έχουμε αρκετή υποστήριξη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω Οργανισμό» είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν η εκλογή του Τούρκου υποψηφίου στη Γενική Γραμματεία θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος είναι σε θέση να υποστηρίξει τα δίκαια της.
«Δεν θεωρώ σε καμία απολύτως περίπτωση ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, είτε προέρχεται από την Τουρκία είτε από οποιαδήποτε χώρα, μπορεί καθ οιονδήποτε τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα διεθνές αναγνωρισμένο κράτος, ένα κράτος το οποίο, ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει» επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, για την απόφαση της Ελλάδος να στηρίξει της Κυπριακή Δημοκρατία για επανεκλογή στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού την περίοδο 2024 – 25, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν κατά την 33η Συνέλευση μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου.