Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Την ικανοποίηση του για τη συζήτηση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ανέφερε παράλληλα ότι σύντομα προωθείτε στη βουλή η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, «οφείλω να εκφράσω δημόσια την ικανοποίηση μου για τη συζήτηση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο». Τόνισε ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η ευκαιρία στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να αναπτύξει την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Κυβέρνησης για το Κυπριακό.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω σε λεπτομέρεια πως προσεγγίζουμε την προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και φυσικά επίτευξη του μεγάλου στόχου που είναι η επίλυση του», επισήμανε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε δε ότι άκουσε τις προσεγγίσεις των κομμάτων και τα σχόλια τους τονίζοντας ότι «είναι εποικοδομητικά» και θα τα λάβει σοβαρά υπόψη. Την ίδια στιγμή είπε ότι ζήτησε και την δική συμβολή των κομμάτων μέσα από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θα έχει πολλαπλούς ρόλους το Συμβούλιο Ασφαλείας»

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε και για το Συμβούλιο Ασφαλείας, ποιο ρόλο θα έχει και από ποιους θα απαρτίζεται.

Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει πολλαπλούς ρόλους  ανάμεσα στους οποίους  να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου.

«Υποσχέθηκα στα κόμματα ότι τις επόμενες μέρες θα στείλω γραπτώς το γενικότερο πλαίσιο που θα αφορά την λειτουργία, τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας», τόνισε ο Πρόεδρος.

Επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή και γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δεν διαθέτει  ένα τέτοιο όργανο «για αυτό προχωρούμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως μέσω της Βουλής θα γίνει σχετική νομοθεσία που θα αφορά τη σύσταση και λειτουργία ενός τέτοιου σώματος που θα έχει πολλαπλούς ρόλους».

Στόχος όπως επισήμανε ο Πρόεδρος είναι μέσα από αυτή την απόφαση να αναβαθμιστεί  ο ρόλος και η σημασία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε ερώτηση από ποιους θα απαρτίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες κατά κύριο λόγο.  «Χρειαζόμαστε την τεχνοκρατική, επιστημονική στήριξη στην προσπάθεια  του Κυπριακού αλλά και πολλών άλλων θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και πολιτικής προστασίας», σημείωσε ο Πρόεδρος.

«Είναι η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία»

Σε ερώτηση τι θα πράξει η Κύπρος στις εκλογές για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο Πρόεδρος είπε «να τελειώσουν οι υποψηφιότητές, έχουμε ξεκάθαρα το πού θα κινηθούμε, εννοώ σε μια από τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη υποβληθεί, όχι την υποψηφιότητα από πλευράς Τουρκίας. Όχι διότι έχουμε την οποιαδήποτε ‘αλλεργία’ - θέλω να το ξεκαθαρίσω, μακάρι τα δεδομένα να ήταν διαφορετικά, να μπορούσαμε και εμείς να υποστηρίξουμε ή να δεχτούμε υποστήριξη από πλευράς Τουρκίας. Είναι η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία την Τουρκία. Αλλά ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 1987 δεν επιτρέπεται στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους τουρκικούς λιμένες - βλέπουμε ακόμα και αυτή τη στιγμή την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία με αφορμή τη ρωσική εισβολή, να μην επιτρέπει σε πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να συμμετέχουν - αντιλαμβάνεστε ότι για μας μια τέτοια επιλογή είναι εκτός συζήτησης».

ΠτΔ για μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα: «Όσα ανακοινώσαμε χθες θα αξιολογηθούν, θα παρακολουθούνται»

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση χθες για αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ο Πρόεδρος είπε ότι «το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όσα ανακοινώσαμε χθες θα αξιολογηθούν, θα παρακολουθούνται.

Είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό, είναι ένα θέμα για το οποίο επιτέλους πρέπει να βρούμε λύση. Πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί - και η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική εξουσία και τα Σωματεία που έχουν ευθύνη στο συγκεκριμένο θέμα, οι αρμόδιες Ομοσπονδίες - έτσι ώστε να βρεθεί λύση αν θέλουμε ο αθλητισμός να υπηρετεί αυτό που πρέπει να υπηρετεί».

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι ικανά να αναχαιτίσουν τα φαινόμενα αυτά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε «για αυτό είπα προηγουμένως ότι θα αξιολογούνται συνεχώς. Το κάθε τι κρίνεται από την αποτελεσματικότητα του. Εμείς είμαστε οι πρώτοι – επειδή εμείς υιοθετήσαμε τις αποφάσεις – που θα τις αξιολογούμε συνεχώς, θα τις παρακολουθούμε και άμα χρειαστεί θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα».