Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού και θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην άρση του σημερινού αδιεξόδου, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αφορούσε τις σχετικές πρωτοβουλίες και επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στις διαδικασίες και προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τις προσπάθειες άρσης του σημερινού αδιεξόδου, τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στην Τουρκία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να λυθεί το Κυπριακό πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση μη συνεργασίας, σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία, να εξετάσουμε και εναλλακτικές επιλογές για πιθανά αντικίνητρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν έτσι ώστε η Τουρκία να αλλάξει τη μη παραγωγική στάση που οδηγεί στην συνέχιση του αδιεξόδου».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ κατάθεσε στη συνεδρία τη δική του άποψη πως θα πρέπει παράλληλα να εξεταστεί η στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς σε δύο πτυχές.

Η μια, σημείωσε, αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με τις οποίες, φυσικά και συμφωνούμε.

«Η άλλη πτυχή έχει να κάμει με την αντιμετώπιση της τακτικής και στρατηγικής της Τουρκίας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε πιθανές και ενδεχόμενες αρνητικές ενέργειες από πλευράς της Τουρκίας είτε για τη συνέχιση των παραβιάσεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου είτε σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη είτε σε ό,τι αφορά τις γνωστές προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.