Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ικξυγτ

Θέλουμε η δεύτερη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να είναι ακόμα πιο πετυχημένη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας τη σημασία που έχει για ένα μικρό κράτος μέλος η διοργάνωση μιας επιτυχημένης προεδρίας, όπως αυτής του 2012.

Παραλαμβάνοντας το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο από τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέα Κεττή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε εξάλλου ότι η ΕΕ είναι «το κοινό μας σπίτι» και οφείλουμε να έχουμε ένα πιο ενεργό ρόλο στις συζητήσεις και στις αποφάσεις της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι γνωρίζει «την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο», η οποία «αναγνωρίζεται από το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας».

Αναφέρθηκε και στη δουλειά που γίνεται προς την κυπριακή νεολαία, «γιατί εκεί πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειές μας», όπως είπε.

Όπως είπε, δεν είναι ικανοποιημένος από τον βαθμό που οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της Ευρώπης, αλλά και για τη σημασία που προσδίδουν στα ευρωπαϊκά δρώμενα, προσθέτοντας ότι «έχουμε ευθύνη ως διακυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η ένταξή μας στην ΕΕ ήταν η σημαντικότερη επιτυχία». Ακόμη, είπε ότι σταδιακά αξιοποιούμε την ένταξη στον βαθμό που πρέπει και «πρέπει να κάνουμε σαφώς περισσότερα».

«Το νομοθετικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι καθοριστικής σημασίας και αφορά και την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ένας σημαντικός αριθμός της νομοθεσίας μας είναι η υιοθέτηση των αποφάσεων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες», υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Υπογράμμισε ότι «εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε και ως εκτελεστική εξουσία, αλλά και η νομοθετική εξουσία, όπως και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, είναι ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στην υιοθέτηση των αποφάσεων είτε της Επιτροπής είτε του Συμβουλίου, αλλά να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση αυτών των νομοθετικών πράξεων από πλευράς Κοινοβουλίου ή της ΕΕ γενικότερα». Γι' αυτό, σημείωσε, θεωρεί τον ρόλο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο «καθοριστικό».

«Η συνεργασία μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, έχουμε κοινούς στόχους και κοινές επιδιώξεις και έχουμε μπροστά μας ένα ορόσημο που θεωρώ καθοριστικής σημασίας, την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», συνέχισε.

«Δουλέψαμε στην πρώτη Προεδρία, γνωρίζουμε πόσο σημαντική ήταν, πόσο σημαντικό είναι για ένα μικρό κράτος μέλος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει μια πετυχημένη προεδρία, όπως είχαμε το 2012 και αυτό είναι κατά γενική ομολογία, δεν είναι δική μας εκτίμηση μόνο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία «αυτή η δεύτερη προεδρία να είναι ακόμα πιο πετυχημένη». Προς τούτο, υπέδειξε, «η συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο είναι απαραίτητη προϋπόθεση».

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι, είναι η κοινή μας οικογένεια, η ευρωπαϊκή οικογένεια, και οφείλουμε να έχουμε ένα πιο ενεργό, πιο ουσιαστικό ρόλο στις συζητήσεις που γίνονται και στις αποφάσεις που λαμβάνονται».

Παραδίδοντας την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο κ. Κεττής είπε ότι αυτή αφορά το έτος 2022, προσθέτοντας ότι αποστολή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο «είναι να ενημερώνει τους Κύπριους Ευρωπαίους πολίτες για όσα τεκταίνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόσο για τα ψηφίσματα όσο και για τη νομοθεσία που παράγει μαζί με το Συμβούλιο».

Είπε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό άμεσα εκλελεγμένο ευρωπαϊκό όργανο της ΕΕ, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη που παρέχεται στο Γραφείο του.  

Ο κ. Κεττής επεσήμανε ότι «οι θεσμοί είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει τόσο φιλοευρωπαϊστής», προσθέτοντας ότι «οι Βρυξέλλες δεν είναι μακριά από την Κύπρο». Ακόμη, σημείωσε ότι «η Κύπρος και η ΕΕ είναι το ίδιο πράγμα, είμαστε στον πυρήνα, είναι πολύ σημαντικό για ένα μικρό κράτος μέλος όπως είναι η χώρα μας να είναι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

«Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου, εάν η Κυβέρνηση θέλει να κάνει μια καλή προεδρία, θα κάνει μια εξαιρετική προεδρία, και με εσάς στο τιμόνι της Κυβέρνηση δεν θα είχα καμιά αμφιβολία γνωρίζοντας και έχοντας την εμπειρία της πρώτης κυπριακής προεδρίας που ήταν πετυχημένη», υπογράμμισε ο κ. Κεττής.

Εν συνεχεία, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η νέα Υπουργός Παιδείας, στο πλαίσιο της νέας ύλης των αναλυτικών προγραμμάτων, να μπουν κάποια στοιχεία που θα αφορούν στην Ιστορία της ευρωπαϊκής διαδικασίας. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε από τα δημοτικά σχολεία, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους», κατέληξε.