Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξφ

Οσο η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να είναι και είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα, ανέφερε απόψε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Δόξα Κωμοδρόμου, προσθέτοντας πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση.

Σε ομιλία της στον πάνδημο εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Δημοτικό Θεάτρο «Γιώργος Λυκούργος» στη Λάρνακα, η κα. Κωμοδρόμου διαβίβασε «τους θερμούς χαιρετισμούς τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του συνόλου της Κυβέρνησης. Ο απανταχού Ελληνισμός γιόρτασε πριν από δυο χρόνια τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που  τα μηνύματά της ξεπέρασαν τα γεωγραφικά και χρονικά της όρια και κέρδισε επάξια μια θέση στα κομβικά σημεία της ευρωπαϊκής ιστορίας του 19ου αιώνα» είπε.

Αναφερόμενη στην άμεση σύνδεση της Κύπρου με την Ελληνική Επανάσταση η κα. Κωμοδρόμου είπε πως «είναι θεωρητικά και ερευνητικά τεκμηριωμένη, και δεν εξαντλείται στους περίπου χίλιους Κύπριους εθελοντές που πολέμησαν ηρωικά υπό τις προσταγές πολλών ηγετικών μορφών του 1821. Αδιάψευστη μαρτυρία για τη μαζική παρουσία Κυπρίων εθελοντών στην Ελληνική Επανάσταση είναι μια σημαία, η οποία σήμερα φυλάσσεται στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο των Αθηνών».

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, είπε «αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και γενικότερα τον κυπριακό ελληνισμό στη δική του επαναστατική προσπάθεια ενάντια στο βρετανικό αποικιακό καθεστώς. Οι ήρωες του ’21 και οι ήρωες της ΕΟΚΑ ήταν οι γνήσιοι κληρονόμοι και συνεχιστές των πολεμιστών που στάθηκαν περήφανοι στις Θερμοπύλες».

Για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959, ανέφερε πως «άνθρωποι κάθε ηλικίας και από όλα τα κοινωνικά στρώματα, κληρικοί και λαϊκοί, μεταμορφώθηκαν σε ηρωικές μορφές που αψήφησαν τις απειλές και τους περιορισμούς, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια μέχρι και τον θάνατο,  βάζοντας υπεράνω όλων το καλό του αγώνα και της πατρίδας. Είναι σημαντικό να τιμούμε τη θυσία τους καθημερινά, μέσα από τις πράξεις μας» σημείωσε.

Δεν είναι τυχαίο, συνέχισε «που η πρώτη πράξη του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ήταν να επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα», αφού όπως εξήγησε «αποτελεί αναμφισβήτητα έναν οφειλόμενο φόρο τιμής στους 13 ήρωες μάρτυρες που αναπαύονται εκεί, αλλά και όλους όσοι θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία».

Οσο η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη, σημείωσε «με την κατοχική Τουρκία να ενισχύει το αφήγημά της για οριστική διχοτόμηση του νησιού, αμφισβητώντας όσο ποτέ άλλοτε την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διεθνή της υπόσταση, η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να είναι και είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση».

Όπως είπε η κα Κωμοδρόμου «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που θα μας οδηγήσει σε μια Κύπρο επανενωμένη και ελεύθερη, μια κοινή πατρίδα ελευθερίας, ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, χωρίς διακρίσεις, χωρίς συρματοπλέγματα και κατοχικό στρατό, χωρίς ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα που θα αποκαθιστά την ενότητα του εδάφους και του λαού της».

Η προσπάθειά μας, συνέχισε «επικεντρώνεται στο να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Επιδιώκουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημιουργία των προϋποθέσεων για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για επίτευξη λύσης βασισμένη στις αρχές και αξίες που επιτάσσει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

Η κα. Κωμοδρόμου αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες «όπου είχε υψηλού επιπέδου επαφές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης η επίσκεψη της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στην Κύπρο, αποτελούν κινήσεις για αναζωογόνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι «με την καρδιά μας στο παρελθόν και τον νου μας στο μέλλον, οπλιζόμαστε με σύνεση, πίστη και αποφασιστικότητα για να βαδίσουμε όλοι μαζί σε έναν δύσκολο δρόμο που μπορεί όμως να μας οδηγήσει σε άλλη μια ένδοξη σελίδα της ιστορίας μας».

Εξάλλου ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας στη δική του ομιλία είπε πως «οι επέτειοι της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955-59, είναι και οι δυο ημέρες κατάνυξης και απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στους αγωνιστές, σε όλους εκείνους τους επώνυμους, αλλά και τους ανώνυμους ήρωες, που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα του ξεσηκωμού και αγωνίστηκαν, προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε ιερή υποχρέωση, να συνεχίσουμε να τιμούμε στην πράξη, όλους όσους έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους, για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να θέσουμε ως γνώμονα και στόχευση τη συλλογική μας δράση.

Οι ξεσηκωμοί του 1821 και του 1955-59, δεν είναι δύο απλά ιστορικά γεγονότα, αλλά είναι κορυφαίες στιγμές της πορείας μας στα βάθη των αιώνων και αποδεικνύεται περίτρανα πως ο λαός μας ξέρει ν’ αγωνίζεται και να  μεγαλουργεί».

Αφού είπε πως «τα μηνύματα του 1821 και του 1955-59 είναι επίκαιρα» ο κ. Βύρας σημείωσε ότι «τιμώντας σήμερα τους ήρωες μας ας δώσουμε την υπόσχεση, πως εμείς οι νεότεροι, θα σταθούμε άξιοι συνεχιστές της ιστορίας μας και της δόξας εκείνων, θα κρατήσουμε μέσα μας τις αξίες και τα ιδανικά και θα τα χρησιμοποιήσουμε σαν πυξίδα για να προχωρήσουμε ενωμένοι στο μέλλον, σε μια πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη από στρατούς κατοχής».