Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλίδης Πρωθυπουργός Λιβάνου

Να ανατρέψει τις συμφωνίες για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιχειρεί ο Λίβανος. Το ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση στη Λευκωσία του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι υπάρχει η διμερής συμφωνία η οποία έχει συναφθεί το 2007 για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δυο χωρών και η επικύρωση της οποίας εκκρεμεί από πλευράς του κοινοβουλίου του Λιβάνου, ενώ υπέδειξε ότι μόλις προ πέντε μηνών υπήρξε επικαιροποίηση της.    

Επιπλέον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Αντέννα, καθόλου άσχετη δεν ήταν η συνάντηση που προηγήθηκε χθες το πρωί του προέδρου Χριστοδουλίδη με τον πρώην γενικό διευθυντή του υπουργείου εξωτερικών πρέσβη Τάσο Τζιωνή, ο οποίος το περασμένο Φθινόπωρο διορίστηκε ως ειδικός απεσταλμένος από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στις διαπραγματεύσεις με την Βηρυτό με σκοπό την οριστικοποίηση της συμφωνίας του 2007.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κύριο Τζιωνή επισκέφθηκε την Βηρυτό, μετά την συμφωνία που υπέγραψαν Λίβανος και Ισραήλ για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων κατόπιν της παρέμβασης του αμερικανού διαμεσολαβητή Άμος Χοκστάιν.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δυο πλευρές κατέληξαν σε ακτίνα συμφωνίας, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον διαδικαστικού χαρακτήρα η επικύρωση της.

Τουρκικός δάκτυλος; 
Αρμόδια πηγή με πολύ καλή γνώση των δεδομένων ανέφερε στον Αντέννα, ότι δεν αποκλείεται πίσω από τις απαιτήσεις της Βηρυτού να κρύβεται τουρκικός δάκτυλος, που μέσω της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ θέτει νέες απαιτήσεις με στόχο να τορπιλίσει την συμφωνία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθεια του να κερδίσει συμμαχίες και να κρατηθεί στην εξουσία, έχει ζητήσει την στήριξη του κόμματος HUDA – PAR, που θεωρείται ότι αποτελεί πολιτικό παρακλάδι της Χεζμπολάχ στην Τουρκία.

Μάλιστα ενδεικτικές της εμπλοκής της Τουρκίας, είναι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τύπο της γείτονα χώρας, σύμφωνα με τις οποίες η πρεσβεία του Λιβάνου στην Άγκυρα διαβίβασε μελέτη στην Βηρυτό, που αναφέρουν ότι η χώρα θα πρέπει να νιώθει αδικημένη από την οριοθέτηση της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι στο Λίβανο υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση και η θέση του προέδρου της χώρας παραμένει κενή από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, μετά την λήξη της εξαετής θητείας του γηραιού χριστιανού πολιτικού ηγέτη Μισέλ Αούν.