Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Κόντρα μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κέττηρου και του τέως υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή ξέσπασε για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών. Ο κ.Νουρής με γραπτή του δήλωση απαντά σε δηλώσεις του Νίκου Κέττηρου σημειώνοντας πως είναι οξύμωρο να κατηγορείται ο ίδιος για κακοδιαχείριση αφού αυτός ήταν που ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα έλεγχο για κακοδιαχείριση για αποφάσεις πριν από το 2010.

Νουρής: Eγώ ειχα ζητήσει την έρευνα για αποφάσεις πριν από το 2010

Οξύμωρο θεωρεί ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής κάποιοι να προσπαθούν να του καταλογίσουν κακοδιαχείριση τ/κ περιουσιών, όταν ήταν ο ίδιος που ζήτησε, όπως αναφέρει, έλεγχο από τον Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία, με βάση πόρισμα έρευνας για τις τ/κ περιουσίες που άγεται πριν από το 2010 και κατέθεσε τρία νομοσχέδια για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης τέτοιων περιουσιών.

Σε γραπτή του δήλωση – απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα, ο κ. Νουρής αναφέρει ότι είναι πρωτοφανές, αλλά και ενδεικτικό της πρόθεσης κάποιων να δημοσιεύεται σήμερα σε εφημερίδα, «ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, υπέβαλε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ερώτηση «στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με την οποία ζητείται αναλυτική ενημέρωση για όλες τις παραχωρήσεις τ/κ γης που έγιναν από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023» αλλά τέτοια ερώτηση, ακόμα να μην έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο».

Στο διάστημα αυτό, δηλώνει ο κ. Νουρής, παραχωρήθηκαν στο προσφυγικό σωματείο ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, στο Κέντρο Μελετών Γρηγόρης Αυξεντίου, στη Λέσχη Αγάπης Λαού Λύσης και στον ΑΣΙΛ Λύσης, τ/κ τεμάχια ανοικτών χώρων για να χρησιμοποιηθούν είτε σαν χώροι στάθμευσης, είτε σαν αίθουσα διαλέξεων, είτε σαν βοηθητικές χρήσεις γηπέδου αθλοπαιδιών.

Όλα τα παραχωρηθέντα τεμάχια γης, διευκρινίζει, αφορούν ανοικτούς χώρους στον αστικό ιστό των πόλεων Λευκωσίας και Λάρνακας, οι οποίοι λόγω της περιοριστικής πολιτικής που ισχύει για τις τ/κ περιουσίες, δεν μπορούσαν να παραχωρηθούν για επαγγελματική ή γεωργική χρήση. «Υπενθυμίζω επίσης ότι οι εκμισθώσεις αυτές έγιναν προς όφελος προσφυγικών σωματείων, που δεν αποτελούν κερδοσκοπικούς οργανισμούς και στις περιπτώσεις αυτές δεν εφαρμόζονται τα κριτήρια δημοσίευσης που ισχύουν για φυσικά ή νομικά πρόσωπα».

Επειδή το δημοσίευμα αφήνει υπονοούμενα για κακοδιαχείριση, αναφέρει ο τέως ΥΠΕΣ, υπενθυμίζει ότι είναι ο ίδιος που τον Ιούνιο του 2022 ετοίμασε και προώθησε στην Νομική Υπηρεσία τρία Νομοσχέδια για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, τον Σεπτέμβρη του 2022 όρισε ερευνώσα λειτουργό για να ερευνήσει ενδεχόμενη κακοδιαχείριση εκ μέρους δημόσιων λειτουργών για τις τ/κ περιουσίες, και με την παράδοση του πορίσματος δόθηκε γραπτή οδηγία για αναστολή όλων των συνεδριάσεων των Επαρχιακών επιτροπών που διαχειρίζονταν τ/κ περιουσίες.

«Το δε πόρισμα της ερευνώσας λειτουργού που αφορά πολυετή περίοδο που εκτείνεται πολύ πριν το 2010,  στάληκε από εμένα προσωπικά στον Γενικό Εισαγγελέα για να ελεγχθεί η διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων» σημειώνει ο κ. Νουρής.

Κέττηρος: Λίγο πριν τις εκλογές ο Νουρής έδωσε Τ/κ γη χωρίς δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος

Το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ο Νίκος Νουρής έγινε στο Διάλογο και αφορά δηλώσεις του Νίκου Κέττηρου στον Άστρα.

Σε δήλωση του στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής προσφύγων Νίκος Κέττηρος είπε ότι έχει στα χέρια του όχι μόνο μία αλλά μερικές καταγγελίες, «που βγάζουν μάτι κατά την έκφραση του». Τόνισε ότι πληροφορίες αυτές είναι συγκεκριμένες, διασταυρωμένες και επιβεβαιωμένες. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, υπέβαλε ερώτηση προς το υπουργείο εσωτερικών με την οποία ζητά αναλυτική ενημέρωση για όλες τις παραχωρήσεις τ/κ γης που έγιναν από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Πρέπει να απαντήσουν, υπογράμμισε, σε ποιους έδωσε τ/κ γη, πότε έδωσε και γιατί έδωσε.