Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Κυπριακό

Έχοντας στο ντοσιέ του συγκεκριμένα ονόματα, προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις διαπραγματεύσεις για το Kυπριακό, σε περίπτωση πάντα που οι 26 ομόλογοι του αποδεχθούν την πρόταση του για ενεργώ εμπλοκή της ΕΕ, ταξιδεύει απόψε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ανακοινώθηκε ο κος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει στην βελγική πρωτεύουσα μία μέρα νωρίτερα προκειμένου συναντηθεί διαδοχικά με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Στόχος να  τους παρουσιάσει με λεπτομέρεια, και όλες τις πτυχές της πρότασης τους για ενεργότερο εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντοτε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα θα μεταφέρει την ειλικρινή βούληση της δικής μας πλευράς για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Το μεσημέρι, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του ΠΤΔ με τον Σαρλ Μισέλ  και άλλους ευρωπαίους ηγέτες διευθετήθηκε και τυπικά το θέμα της παρέμβασης του στην Σύνοδο Κορυφής.     

Στο  περιθώριο του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου, το   διήμερο 23 και 24 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της θα έχει  επίσης συναντήσεις με ηγέτες κρατών-μελών, όπως  τον Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο Ολαφ Σιόλτς  και το πρωθυπουργό της προεδρεύουσας  για το εξάμηνο Σουηδίας, ενώ θα λάβει και τον λόγο και στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει εκείνα τα κίνητρα που μπορούν να πείσουν τόσο την Τουρκία, όσο και τους Τουρκοκυπρίους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν.», επισήμανε ο κ. Λετυμπιώτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στόχος της Λευκωσίας και του προέδρου Χριστοδουλίδη είναι όπως ανοίξει, σε πρώτο χρόνο, στο Συμβούλιο  το θέμα της διασύνδεσης κυπριακού και Ευρωτουρκικών.  Η δε παρούσα συγκυρία με την κυβέρνηση Ερντογάν να ρίχνει ξανά γέφυρες προς την ΕΕ, κρίνεται ως αρκούντος υποβοηθητική.          

Οι ίδιες πηγές ενέτασσαν στο πλαίσιο αυτό και την πρόσφατη Ελληνοτουρκική προσέγγιση με την συμφωνία έκπληξη  μεταξύ των κυρίων Δένδια και Τσαβούσογλου, ο οποίος  είχε χθες και το πρώτο του συναπάντημα με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.