Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προεδρικο μεγαρο

Για τις κινήσεις στην σκακιέρα του Κυπριακού, που έχουν ως στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαρτίου.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης, της πρώτης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Χριστοδουλίδη, θα βρεθούν το ταξίδι που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Αθήνα, η συνάντηση που είχε ακολούθως στη Λευκωσία με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, αλλά και οι επαφές που θα έχει αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια και στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πέραν από τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου και εκτός απροόπτου με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς.

Το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κόστα. 

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία αξιολογεί την επιχείρηση επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο, με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να αναμένεται να επισκεφθεί το Κάιρο αρχές του επόμενου μήνα.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Κάιρο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μεταξύ άλλων πρότεινε στον ομόλογο του Σαμέχ Σούκρι και την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Αντιδράσεις σε Τουρκία και κατεχόμενα προκαλούν, πάντως, οι όροι που  φέρεται να έθεσε ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου, για να προχωρήσει η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Ο Σαμέχ Σούκρι ζήτησε όπως η Τουρκία τερματίσει τις αναθεωρητικές βλέψεις της κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας στον ΑΝΤ1 την προσπάθεια της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεων της με την Αίγυπτο, αντιπαρέβαλλαν τους ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς που συνδέουν Αθήνα και Λευκωσία με το Κάιρο.

Υπενθύμισαν ότι οι τρεις χώρες εκτός του σχήματος συνεργασίας που έχουν θεσπίσει από το 2014, συμμετέχουν επίσης στο East Mediterranean Gas Forum, ενώ  σημείωσαν και την  που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για εξαγωγή φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο.
 

Ισχυρισμοί για αμοιβαία οφέλη

Οφέλη και για τις δυο πλευρές στην Κύπρο θα προκύψουν σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σε περίπτωση αποδοχής της κυριαρχικής ισότητας που θα επιτρέψει την λύση δυο κρατών.

Είτε η έρευνα για τον πλούτο των υδρογονανθράκων, του φυσικού αερίου στις θάλασσες, είτε η συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε η σύνδεση με διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό καλώδιο με την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας που βρίσκεται μόνο 40 μίλια μακριά και η διεξαγωγή της ενεργειακής πολιτικής εδώ, όλα αυτά μπορεί να γίνουν με την στήριξη της Τουρκίας και είναι προτάσεις που θα εξασφαλίσουν όφελος και στις δύο πλευρές.

Ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα για συνέχιση της συζήτησης για ομοσπονδιακή λύση και πλέον τίποτα δεν συνδέει τις δυο κοινότητες στην Κύπρο.