Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπρος ελλαδα

Καμία ανησυχία για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας Αιγύπτου, σε Αθήνα και Λευκωσία. Παρότι η Άγκυρα, κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ελέω εκλογών, πανηγυρίζει για ένα νέο κεφάλαιο στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις και τεχνηέντως προβάλλει την θέση της υπέρ της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, στο Κάιρο κρατούν χαμηλούς τόνους και εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Όπως εγκύρως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, Κύπρος και Ελλάδα είχαν εκ των προτέρων ενημερωθεί για την ατζέντα της συνάντησης Σάμεχ Σούκρι και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και για την θέση που έβαλε στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, ότι θα πρέπει να γίνουν από την Τουρκία απόλυτα σεβαστές οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που έχουν συναφθεί από τα κράτη της περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν συνάψει χωριστά Κύπρος και Ελλάδα.  

Όπως δε τόνισαν κυβερνητικές πηγές στο ΚΥΠΕ, η επικοινωνία της κυπριακής Κυβέρνησης με την αιγυπτιακή πλευρά είναι στενή, αδιάλειπτη και σε όλα τα επίπεδα και οι διμερείς σχέσεις είναι στρατηγικής ισχύος και κτισμένες  με κοινό παρονομαστή τον ακλόνητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σε θέσεις αρχών.

«Οι στενές σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου και η στρατηγική συνεργασία μας αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια με την προσήλωση της Αιγύπτου στις άριστες σχέσεις, αναβαθμισμένες με συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, παρά τις όποιες αντιδράσεις της Τουρκίας. Η Λευκωσία δεν αντιμετωπίζει την στρατηγική ανάπτυξη των σχέσεων της με χώρες της περιοχής, ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.», αναφέρουν Κυβερνητικές πηγές.

Για τα της συνάντησης Τσαβούσογλου Σούκρι και κατά πόσο ενδεχόμενη αποκατάσταση των σχέσεων Αιγύπτου Τουρκίας θα επηρεάσει τις σχέσεις του Καίρου με Αθήνα και Λευκωσία, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο αναλυτής διεθνών θεμάτων Κωνσταντίνος Φίλης.

«Τις επηρεάζει οπωσδήποτε, αλλά όχι απαραίτητα αρνητικά. Υπάρχουν τρεις όροι που φέρεται το Κάιρο να θέτει στην Άγκυρα. Ο ένας έχει να κάνει με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και με την παράδοση κάποιων στελεχών αυτών στην Αίγυπτο, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ο δεύτερος σχετίζεται με το ζήτημα Ελλάδας και Κύπρου, δηλαδή ότι θα πρέπει να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο για να μπορέσει η Τουρκία να γίνει μέλος και μέρος του East Med Gas Forum, στο οποίο ηγείται η Αίγυπτος.  Όσο η Τουρκία λειτουργεί ως κράτος spoiler στην περιοχή, δεν είναι εύκολο για κανένα να δεχθεί την ένταξή της στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Και το τρίτο έχει να κάνει με την Λιβύη και την στάση και θέση της Τουρκίας στη Λιβύη.», επισήμανε ο Αναλυτής Διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Ο ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο, αρχές Απριλίου για να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τον ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μεταξύ των οποίων σαφώς και το ζήτημα της Τουρκίας.

Θα ακολουθήσει η πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως Πρόεδρος της Κ.Δ στο Ισραήλ, για επαφές με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Στόχος της κυβέρνησης, η ενίσχυση των στρατηγικής σημασίας σχέσεων που έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια η Κύπρος με Αίγυπτο και Ισραήλ και η διεύρυνση της συνεργασίας, που είναι αμοιβαία επωφελής, με την συμμετοχή και άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ.