Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιλη

Δεν έχει λάβει ακόμη την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, λέει ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, Μάριο Νάβα, προσθέτοντας ότι «προσβλέπουμε να μελετήσουμε τη λεπτομερή και εμπεριστατωμένη πρόταση» του Προέδρου.

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή» ο κ. Νάβα αναφέρει ότι η Κομισιόν έχει συγκεκριμένες υπηρεσίες που εργάζονται για να προωθήσουν την επανένωση με συγκεκριμένες δράσεις. Αυτές οι υπηρεσίες, είπε, βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Θα συνεχίσουμε λοιπόν να παίζουμε ένα ενεργό ρόλο στην περιοχή» ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομία, είπε.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντική η αύξηση του εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής, ο κ. Νάβα είπε ότι θεωρεί πως είναι «ύψιστης σημασίας καθώς έτσι θα υποβοηθηθούν τα ΜΟΕ και αυξάνονται οι πιθανότητες να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού». Στο σημείο αυτό είπε ότι όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΕ, τότε και η ΕΕ θα συμμετέχει σίγουρα, όπως άλλωστε έκανε και στο Κραν Μοντανά.

Συμφώνησε ότι η ΕΕ έχει «ένα σημαντικό ρόλο» να διαδραματίσει στο πλαίσιο ότι οι πολιτικές συμφωνίες θα συμβαδίζουν με το κοινοτικό κεκτημένο.

Παρατήρησε ότι η λειτουργία του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής έχει απτά αποτελέσματα, φθάνοντας το 2022 τα 14,7 εκατομμύρια και αν και παρατηρείται πρόοδος, «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως μόνο τα προϊόντα που πληρούν τα κριτήρια επιτρέπονται στην εμπορική συναλλαγή. Πρόσθεσε ότι ο Κανονισμός έχει μετεξελιχθεί ιδιαίτερα σε δύο κατευθύνσεις. Η μια είναι σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προϊόντων και από την άλλη, έχει ενισχύσει τις προδιαγραφές και τα κριτήρια των ελέγχων. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαλυθούν οι όποιες παρερμηνείες υπάρχουν περί έλευσης προϊόντων από την Τουρκία μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Ανέφερε ότι το ρυθμισμένο αυτό εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του λαθρεμπορίου και μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, τα εμπορικά επιμελητήρια των δύο κοινοτήτων αποτελούν σημαντικό ρόλο στο να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα προέρχονται αποκλειστικά από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Όσον αφορά το θέμα του χαλλουμιού, είπε ότι η διαδικασία κατάληξης του χαλλουμιού αποτελεί ένα μικρό εργαστήριο που καταδεικνύει πως θα μπορούσε να ήταν η επανενωμένη Κύπρος. Είπε ότι ως υπεύθυνος του χαρτοφυλακίου, «έχω να πω πως ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία». Είπε ότι μιλάνε και με τις δύο κοινότητες και υπάρχει μια ανεπίσημη ομάδα εργασίας όπου και οι δύο κοινότητες εκπροσωπούνται και «υπάρχει σημαντική πρόοδος σε επίπεδο συνεργασίας».

Για την έναρξη συζητήσεων για δημιουργία δικοινοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου, είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαγωνισμού και τώρα μελετούν την προσφορά με την ελπίδα ότι θα λανσαριστεί η προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας αρχές Απριλίου. «Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί στους επτά μήνες και τον Νοέμβριο να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα».

Η πραγματική προσδοκία, είπε, είναι να αγκαλιαστεί αυτό το έργο από τους δύο ηγέτες και να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της δημιουργίας του δικοινοτικού ηλιακού πάρκου.

Για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού μέσω της Πράσινης Γραμμής από την Τουρκία, ο κ. Νάβα είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από την Κομισιόν για ένα νέο κανονισμό και μια τροπολογία για τον κώδικα συνόρων του Σέγκεν για να ανταποκριθεί η ΕΕ στην κατάσταση εργαλειοποίησης της μετανάστευσης η οποία βρίσκεται στο στάδιο της νομικής επεξεργασίας.

Ξεκάθαρα, είπε, «οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο είναι ένα σημαντικό και σύνθετο πρόβλημα» και γνωρίζει, η ΕΕ «τον δυσβάστακτο αριθμό μεταναστών και αιτητών ασύλου οι οποίοι καταφθάνουν στην Πράσινη Γραμμή».

Αναφέρθηκε στην στήριξη στις κυπριακές αρχές από την Κομισιόν για να διαχειριστεί την κατάσταση, προσθέτοντας ότι σε όλες τις επαφές με την Τουρκία «ήμασταν ξεκάθαροι ότι θα πρέπει να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις, της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 για το Μεταναστευτικό. Ιδιαίτερα στο σημείο που ζητά αποτροπή μετακίνησης παράτυπων μεταναστών σε κράτη μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κύπρου».

Για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος, είπε ότι οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνεται δεν θα πρέπει να αποτρέπει Ε/κ και Τ/κ από το να περνούν από την Πράσινη Γραμμή ή να παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο το εμπόριο μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Για το Βαρώσι, είπε ότι η Κομισιόν καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. «Σε αυτό είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι τα Βαρώσια θα πρέπει να παραδοθούν στα ΗΕ χωρίς καμία προϋπόθεση».

Για την εμμονή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών, ο κ. Νάβα είπε στην «Καθημερινή» ότι «ήμασταν απόλυτα ξεκάθαροι ότι η Κομισιόν πιστεύει πολύ στο πλαίσιο λύσης που θέτουν τα ΗΕ για πολιτική ισότητα και διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Αυτό που καλωσορίζουμε είναι οι δύο ηγέτες να συζητούν ΜΟΕ, τα οποία θα μπορούσαν να προετοιμάσουν το δρόμο για επανάληψη των συνομιλιών», κατέληξε ο κ. Νάβα.