Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ςε

Την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δηλώσεις από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, η συμφωνία, με στόχο να ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, παρατείνεται μόνο για 60 ημέρες, κι όχι για 120.

Σύμφωνα με τους όρους, η συμφωνία παρατείνεται αυτομάτως κάθε 120 ημέρες αν καμία από τις δύο πλευρές δεν εγείρει αντιρρήσεις. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Τουρκία έχουν πει ότι η συμφωνία, η οποία πρόκειται να εκπνεύσει το Σάββατο, θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως με βάση τους ισχύοντες όρους, περιλαμβανομένης της διάρκειας των 120 ημερών.

Αλλά σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε σε ερώτημα σχετικά με την θέση της Μόσχας ως εξής: «Η Ρωσία ανανεώνει τη συμφωνία για 60 ημέρες».

Η Αλεσάντρα Βελούτσι, διευθύντρια της Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια παράταση συνεχίζονται.

«Η συμφωνία προβλέπει μια ανανέωση 120 ημερών. Υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη και δεν πρόκειται να εικάσουμε για το τι πρόκειται να συμβεί. Αυτό αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών», είπε.

Πηγή: protothema.gr